marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Tuševa kuharska zvezda – prvo predtekmovanje

Pošlji prijatelju

Simona Maček z zmagovalno jedjoDi@log co

V Celju je potekalo prvo letošnje tekmovanje za naziv »Tuševa kuharska zvezda«, ki se ga je udeležilo 17 mladih nadarjenih kuharjev, dijakov srednjih šol za gostinstvo. V projektu, s katerim želijo v Tušu skupaj s partnerji spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja, je v lanskem letu zmagal Marko Magajne (Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje), ki je strokovno žirijo prepričal s pripravo telečjih zvitkov v zelenjavni skorjici ter špargljeve rižote s holandsko omako in šparglji.

Na prvem predtekmovanju se je po mnenju komisije, ki so jo sestavljali ugledni kuharji iz Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, najbolje odrezala Simona Maček (Srednja gostinska in turistična šola Radovljica), drugo mesto in s tem drugo vstopnico v finale pa si je prikuhal Tomaž Privošnik (Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje). Simona je pripravila pražene jetrce s pire krompirjem in sortirano zelenjavo, Tomaž pa rulado, nadevano s krvavico, kozice v smetanovi omaki ter širokee rezance s korenčkom in kolerabo. Vsi tekmovalci so pokazali veliko mero kreativnosti in obilico kuharskega znanja, čeprav bodo svoje spretnosti lahko še izboljšali. Temu je namenjena tudi glavna nagrada, ki je kuharsko izobraževanje v tujini.

Kako je tekmovanje potekalo? Začelo se je z žrebanjem tekmovalcev v tri skupine, ki so pomenile tudi tri različne vrste »škatle presenečenja«, s katero je bilo možno dobiti tri različne skupine glavnih sestavin. Te so tekmovalci odprli šele ob pričetku tekmovanja, v njih pa so na svoje presenečenje našli krvavico in repke kozic, jetrca in koromač ali sardele in šparglje. Večino ostalih sestavin so si lahko nabrali na tako imenovano »tržnici«, ki je bila na voljo vsem. Nato so imeli na voljo 15 minut za pisanje recepta ter 30 minut za pripravo jedi. Komisija je ocenjevala urejenost (kuharja, delovnega prostora, ločevanje odpadkov), dokumentacijo (normativ živil, postopek priprave, naziv jedi), strokovno sestavo jedi, estetski videz jedi, okus in čas priprave jedi (za zamudo so se pribeležile odbitne točke).

Naslednji dve predtekmovanji, kjer bodo mladi kuharji ravno tako pripravljali glavno jed za 2 osebi, bosta potekali v Radovljici in Ljubljani. Finale in superfinale, kjer se bosta najboljša kuharja finala pomerila še v pripravi sladice, bosta potekala 16. aprila v Planetu Tuš v Celju.