Stepanje beljakov v popoln sneg
Kadar je treba beljake stepsti v sneg, ki tvori na površini pokončne trdne rožičke, se pogosto znajdemo v zadregi. Je stepanje v popoln sneg sploh možno z električnim mešalnikom? Je treba dodati sol ali sladkor? V čem je skrivnost?
Čisti pripomočki
Za začetek je treba imeti popolnoma čisto in suho skledo za ter metlico (ali metlici) za stepanje. Če je kjer koli prisotno zgolj malo maščobe ali je v beljaku zgolj kapljica rumenjaka, bo to že vplivalo na nastajanje zračnih mehurčkov. Prav tako morajo biti vsi pripomočki suhi, saj nastajanje pene preprečuje tudi voda.
Sobna temperatura
Beljake je treba stepati ogrete na sobno temperaturo, saj se proteini v njih zaradi toplote bolje širijo in tako dobimo sneg z večjim volumnom. Jajca dajte torej iz hladilnika vsaj dve uri preden jih ubijete, ločite rumenjake in beljake ter pričnete stepati sneg.
Svežina jajc
Popolnoma sveža jajca pri stepanju beljaka niso prednost. Bolje je uporabiti nekoliko bolj »uležana« - s staranjem pride v jajcu namreč do kemičnih sprememb, ki omogočajo lažje stepanje.
Sol in kislina
Beljakom je treba pred pričetkom stepanja dodati ščepec soli, ki pomaga utrditi beljakovine. Nato pričnemo s stepanjem in ko smo skoraj na polovici, dodamo kislino – kapljico ali dve limoninega soka ali kisa. Kislina sneg stabilizira in preprečuje, da bi se zračni mehurčki po koncu stepanja razpočili.
Sladkor
Sladkorja beljakom ni potrebno dodajati, uporabimo pa ga, če bomo sneg uporabili za sladico in smo ga preveč stepli (torej je že pričel »padati skupaj«). Takrat dodamo žličko sladkorja in stepamo zgolj še 15 sekund, da se pena ponovno utrdi. Takšne beljake moramo porabiti hitro, saj ne bodo dolgo držali oblike.
Bakrena skleda
Imate doma kakšno staro bakreno skledo? Potem jo vsekakor uporabite za stepanje beljakov, saj bo zaradi reakcije med bakrom in beljaki sneg veliko trši in bolj obstojen, njegov volumen pa bo tudi za tretjino obilnejši.
Električni »mikser« ali ročno stepanje?
Če imate bakreno posodo, potem se stepanja kar lotite ročno, sicer pa bo vedno bolje uporabiti električni stepalnik. Uporabite široko posodo (in ne visoke posode v obliki »vrča«), dajte vanjo največ štiri beljake hkrati, dodajte sol in eno minuto stepajte pri srednji hitrosti. Nato dodajte kislino in stepajte tri minute pri najvišji hitrosti. Če morate dodati sladkor, ga dodajte povsem na koncu in nato mešajte še 15 sekund.
Kdaj je sneg popoln?
Na njegovi površini se morajo tvoriti rožički, če skledo obrnemo, pa sneg ne sme pasti iz nje.
Dodaten test pa je takšen: Zelo dobro operite in očistite surovo jajce ter ga položite na sneg. Če ostane popolnoma na površini, ste beljake stepli preveč, če se v sneg pogrezne za pol centimetra, pa ravno prav.
Podobni članki
- Novoletni jajčni liker
(19.11.2010) - Brownies s praženimi lešniki
(06.11.2013) - Tiramisu rezine
(24.02.2012) - Bela čokoladna pena
(13.01.2014) - Božični marmorni kolač
(10.12.2012) - Miške
(19.02.2012) - Beljakovo pecivo z oreščki/suhim sadjem/čokolado
(01.03.2011) - Indijančki oz. zamorčki
(04.12.2012) - Masleni marmorni mafini (muffini)
(28.09.2012) - Rižev narastek
(16.01.2013)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:16.12.2010, 326,744 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,162 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,103 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,110 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,335 prikazov