marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sladkorčki za kavo in čaj

Pošlji prijatelju

sladkorčki v obliki medvedkovMN

Včasih je bil imeniten sladkor v kockah, danes pa je posebnega nekaj drugega – sladkorčki v oblikah, precej bolj zanimivih od kock, na primer v obliki medvedkov. Naredite jih seveda sami.

Sladkorčke boste v silikonskih modelčkih (za ledene »kocke« ali izdelavo pralin) izdelali zgolj s kratkim segrevanjem v mikrovalovni pečici ali nekoliko daljšim sušenjem na pultu.

Za začetek potrebujete modelčke, rdeči in rjavi sladkor ter vrečico sadnega čaja sadežev rdeče barve (mi smo uporabili češnjo). B kozarček nalijte približno centimeter vroče vode, potopite vanjo vrečico čaja in pustite stati, da dobite močno rdečo barvo.

V dva kozarčka nasujte beli sladkor, v tretjega rjavega – toliko, kolikor ga boste potrebovali za vdolbinice v modelčkih. V en kozarček belega in v kozarček z rjavim sladkorjem dodajte vodo in dobro premešajte, v drugi kozarec z belim sladkorjem pa čaj – na 2 dl sladkorja boste potrebovali 2 žlički tekočine.

Dobro premešajte, nadevajte sladkorno zmes v modelčke in jo v vdolbinice zelo dobro potlačite s hrbtno stranjo žlice. Modelčke pustite na pultu stati preko noči, ali pa jih za približno 20 do 30 sekund postavite v mikrovalovno pečico – toliko, da se sladkor prične topiti in sprijemati, vendar se še ne stopi in ne zavre. Modelčke z vročim sladkorjem vzemite iz pečice ter pustite stati na pultu, da se sladkorčki popolnoma ohladijo.

priprava sladkorčkovMN

Ko so sladkorčki trdni, modelčke obrnite in sladkorčke previdno stresite ven. Morda se vam bo kakšen sladkorček zlomil – zlasti drobni kosci, na primer v našem primeru medvedja ušesca, a če ste dovolj dolgo čakali, da se sladkorčki utrdijo, večjih težav ne bo.

Opomba: Rožnatih sladkorčkov seveda ne ponujajte h kavi, temveč zgolj čaju. Poskusite izdelati še druge sladkorčke – na primer rumene s pomočjo limoninega soka in naribane limonine lupinice, ali pa sladkorčke z dodatkom cimeta ali vanilje.