marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sladice v kozarčkih

Pošlji prijatelju

sladica v kozarčkuMN

Tudi pri nas postajajo vse bolj priljubljene sladice v kozarčkih. Zakaj? Zato, ker so preproste, poleg tega pa ne umažemo posode po nepotrebnem – sladico postrežemo v istem kozarčku kot smo jo pripravili. Tako smo pred časom v kozarčku že spekli mafine, še boljše pa so sladice, ki peke niti ne zahtevajo. V kozarčke zgolj naložimo različne plasti – po možnosti čim bolj barvite.

Kakšne kozarčke potrebujete?

Za sladice v kozarčkih se uporabljajo manjši kozarci, ki morajo biti široki, sicer je lahko tako priprava kot uživanje sladice ovirana – z običajno žličko je težko doseči do dna ozkega in visokega kozarca. Ja, sladice v kozarčkih bi lahko poimenovali tudi »sladice na žlico«.

Če boste postregli s presno sladico, lahko uporabite običajen kozarček, če boste v kozarcu pekli (na primer mafine ali mini tortice), pa mora biti kozarec namenjen prav temu. Biti mora odporen na visoke temperature, kar pomeni, da bo potrebno kupiti kozarce za peko, ki jih dobite tudi v naših prodajalnah izdelkov za gospodinjstvo oziroma peko.

Za presne oziroma hladne sladice pa lahko uporabite še nekaj, kar bo izboljšalo videz sladice: mini kozarčke za vlaganje. Torej tiste, s steklenim pokrovčkom in »gumico«. Tudi te boste posebej za pripravo sladic našli v prodajalnah s pripomočki za peko.

Kaj nadevati v kozarčke?

Če boste v kozarčkih pekli, se je najbolje držati receptov za mafine oziroma mini tortice. Kozarčka s testom nikoli ne napolnite previsoko, da boste na vrh lahko dodali še kremo, smetano, sadje, ali pa ga tudi zaprli s pokrovom.

Za hladne sladice je v kozarčke po plasteh najbolje naložiti sadje (na primer koščke breskev, ananasa ali jagodičevje), zdrobljene piškote, jogurt in razne kreme ter pudinge. Kreme lahko pripravljate z želatino oziroma agarjem (na primer iz svežega sirčka ali smetane ter želeje iz sadnih sokov), lahko pa skuhate tudi kreme s čokolado ali jajci, ki se strdijo same (na primer čokoladna pena ali ganache). Odločite se lahko za mini verzije klasičnih tort v kozarčkih - na primer višnjeve, kjer nadevate plasti čokoladnega biskvita (pečenega in narezanega vnaprej), smetane in višenj.

Primer kreme z želatino: Namočite dva lista želatine. Zmešajte 200 g mladega sirčka, 50 ml sladke smetane in 3 žlice sladkorja. Želatino ožemite in jo raztopite v dveh žlicah vrele vode. Primešajte k sirčku in smetani ter pustite, da se ohladi.

Primer čokoladne ganache kreme: 100 g jedilne čokolade nalomite na majhne koščke. Dobro segrejte 120 ml smetane (a ne do vretja), z njo prelijte čokolado in zmešajte, da se čokolada stopi in dobite enotno kremo. Ohladite.

Poglejte še: Veganski čokoladni mafini, Ananasova sladica v kozarcu in Prigrizki za praznik ali zabavo.