marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Rezanje čebule – brez solz!

Pošlji prijatelju

rdeča in rjava čebula z odrezanima spodnjima delomaFotolia

Zlasti takrat, ko je potrebno narezati večjo količino čebule (na primer za golaž), je lahko to opravilo precej neprijetno, saj nam pričnejo iz oči kmalu teči solze. Temu pa se lahko z nekaj preprostimi triki izognemo.

Zakaj čebula »peče«? V njej se nahaja encim, ki draži oči, in se sprosti takoj, ko zarežemo v čebulo. V stiku z vodo v čebuli encim tvori hlapljivo kislino, ki nas draži tako kot solzivec.

Triki za manj solz

Solzenje lahko zmanjšamo tako, da hlapi čebule ne pridejo v stik z očmi oziroma solznimi žlezami. Tisti, ki nosijo očala ali tudi kontaktne leče, vedo povedati, da njihovo nošenje ob rezanju pomaga, da se solzenje zmanjša. Če ne nosite očal, to seveda ne pomeni, da morate čebulo po novem rezati s sončnimi očali – obstaja še mnogo drugih precej učinkovitih načinov, kako poskrbeti za manj solz.

1. Dihajte skozi usta – pri dihanju skozi usta se hlapi čebule ognejo receptorjem, in povzročajo solzenje (enako kot se izognemo pekočemu občutku pri uživanju hrena, če ob jedi izdihujemo skozi usta).

2. Preden pričnete rezati čebulo, jo dajte za 15 minut v zamrzovalnik. Tako bo čebula toliko hladna, da se bodo encimi sproščali počasneje, pa tudi voda v njej bo nekoliko zamrznila in bo zato manj hlapov.

3. Za rezanje uporabljajte zelo oster nož – dobro nabrušen nož bo lepo odrezal tkivo čebule, medtem ko nenabrušen nož celice pri rezanju tudi pomečka in tako povzroči več sproščanja encima.

4. Poskrbite za zračenje – odprite okno in naredite prepih, da bo hlape odneslo proč od vašega nosu in oči, ali pa preprosto režite čebulo pod vključeno kuhinjsko napo.

5. Poleg deske za rezanje prižgite dišečo svečo. Plamen naj bi posrkal hlape iz čebule, poleg tega pa vam bo sveča z lepim vonjem prišla prav tudi kasneje – ko boste čebulo pražili in bi se njen vonj sicer razširil po celem stanovanju.

6. Desko za rezanje premažite s kisom. Ta absorbira hlape iz čebule ter deaktivira encime, zato jih gre manj v zrak.

7. Čebulo namočite v slani vodi – tudi takšna solna raztopina onesposobi encime.

8. Če imate občutljive oči in zgornje metode niso zadovoljive, režite čebulo v vodi. Desko postavite v kuhinjsko korito in natočite toliko vode, da sega malo čez desko, ali pa zgolj odprite pipo, da bo voda med rezanjem rahlo curljala preko čebule.

Oglašujte pri nas