marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Popolne solate iz testenin

Pošlji prijatelju

testeninska solata s kaprami, baziliko in češnjevim paradižnikomMN

Solate iz testenin so v toplih mesecih izjemno priljubljene, saj so osvežilne in hitro pripravljene, prav pa pridejo tako za družinsko kosilo kot piknik ali zabavo. Žal pa se pogosto zgodi, da je solata na videz pisana in privlačna, nato pa se izkaže, da je suha, premastna, preveč pekoča, neizrazitega okusa ... Pri solatah s testeninami namreč pogosto pozabimo, da bi jih morali narediti tako, kot da si strežemo iz solatnega bara – tudi tam na primer določenih vrst zelenjave in začimb ne kombiniramo.

Kako torej pripraviti okusno testeninsko solato, ki bo slastna priloga za prijatelje (za 12 do 16 ljudi)?

Testenine

Skuhajte pol kilograma testenin. Najbolje je izbrati pentljice (farfalle), svedrčke (fusilli), peresnike (penne), školjkice (conchiglie) ali druge oblike majhnih testenin. Kuhajte jih v štirih litrih vode, ki jim dodajte 2 žlici soli. Med kuhanjem jih večkrat premešajte. Ko postanejo mehke (preverite eno minuto preden poteče čas kuhanja, ki ga priporoča proizvajalec), jih odcedite, vendar ne izpirajte. Stresite jih na velik pekač za piškote, da se ohladijo in osušijo.

Druge glavne sestavine

Pripravite kilogram drugih glavnih sestavin: kuhano, popečeno ali presno zelenjavo, stročnice, meso, morske sadeže in ribe, sir … Najbolje je, da kombinirate 3 sestavine, od katerih velja ena za glavno – na primer pol kilograma špargljev, četrt kilograma šampinjonov in četrt kilograma češnjevih paradižnikov.

Če boste uporabili kuhano zelenjavo, lahko uporabite brokoli ali cvetačo (cvetove narežite na velikost grižljajev, stebla pa na »kovance«), šparglje (velikost grižljaja), korenje (narezano na »kovance«), stročji fižol (narezan na grižjaje), sladek mladi grah (odstranite niti s strokov), bučke (po dolžini razrezane na četrtine in na koščke). Če z zelenjavo ne želite dodatnega dela, uporabite vložene artičoke (izprane, osušene in narezane na četrtine), sojine kalčke, na paličice narezano zeleno, na rezine narezane šampinjone, na kockice narezane in osoljene kumare, koščke avokada (pokapane z limono, da ne potemnijo), polovičke češnjevega paradižnika, rezine paprike, kockice paradižnikov, odmrznjen sladki grah … Zelenjava bo v solati okusna tudi na žaru pečeni različici, na primer: popečeni kolobarji jajčevcev (po peki na žaru narežite na kockice), na žaru pečeni šampinjoni (po peki narezani na četrtine), popečene četrtine paprik (kasneje narezane na grižljaje), bučke … Solate v azijskem stilu so najboljše, če zanje uporabite popečene paprike, zeleno in por.

Kaj pa še spada v testeninsko solato? Izpran in odcejen fižol v zrnju, popečene in narezane piščanjčje prsi, na kolobarje narezana nemastna pečenica, pokuhane in oluščene kozice, kuhani raki, dobro odecejena tunina iz konzerve, mocarela, feta in drugi siri blagega okusa (narezani na kockice) ...

Sestavine za intenziven okus

Sestavin, ki imajo močan okus, naj ne bo toliko kot glavnih. Kljub temu je iz te kategorije dobro izbrati več kot eno sestavino, saj šele z njimi dejansko »naredimo« dobro solato. Pečene paprike, pinje in feta sir na primer običajno testeninsko solato takoj spremenijo v mediteransko. Za azijski stil se je najbolje držati oreškov in semen.

Dodate lahko pol skodelice naslednjih sestavin: naribanega parmezana, nadrobljenega kozjega sira, kockic fete, nasekljanih oliv brez koščic, popečenih paprik, na male kockice narezanih na soncu posušenih paradižnikov iz olja, popečenih koščkov slanine, na kockice narezanega pršuta, na trakove narezanega prekajenega lososa (ali druge prekajene ribe), oluščenih školjk, praženih pinij, nasekljanih praženih akažujev (indijskih oreščkov), praženih ali v medu praženih arašidov, oluščenih semen sončnice ali bučnic ... V manjši količini dodajte odcejene kapre ter pražena sezamova semena (četrt skodelice bo dovolj).

Začinjanje

V vsaki solati morajo biti čebula in zelišča ter začimbe. Za večino solat bo treba dodati belo ali rdečo čebulo oziroma mlado čebulico ali šalotke, pa tudi brez česna večinoma ne bo šlo. Za azijske solate lahko nato dodate dve žlički naribane limonine lupinice, baziliko, koriander, limonino travo, ingver ... V solate, ki bodo imele kremast preliv, se odlično podata koper in meta. Pazljivi bodite pri zeliščih in začimbah z izredno močnim okusom, na primer ingverju, rožmarinu in pehtranu – teh dodajte zgolj po eno žličko.

Kadar ste v dvomih, ni nič narobe, če uporabite zgolj peteršilj. In seveda ne pozabite, da ni treba vseh začimb mleti in sekljati – celi listi bazilike bodo v mediteranski solati s kaprami in češnjevim paradižnikom videti prav božansko!

Preliv

Za pripravljeno količino solate boste potrebovali 250 ml solatnega preliva. Preliv mora biti gost in enoten, da se bo lepo prijel na testenine in zelenjavo. Rado se zgodi, da testenine vase vpijejo kis, olje pa se združi v kapljice, kar seveda pokvari tako okus kot videz, zato preliv res dobro premešajte, da se ne ločuje na posamezne sestavine. Namesto običajnega kisa lahko uporabite rižev kis ali limonin sok, nikoli pa ne uporabite balzamičnega kisa – ta namreč testenine obarva v neprivlačno rjavo barvo. Prav tako velja, da močni kisi lepo zeleno barvo zelenjave spremenijo v pusto.

Preliv vmešajte v solato šele takrat, ko je to potrebno – največ 15 minut pred postrežbo.