marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Popoln biskvit za torto

Pošlji prijatelju

torta - čokoladni biskvit za tortoFotolia

Je z vašo torto vedno kaj narobe in zato ni tako lepa ter okusna kot torte, ki jih pečejo profesionalci? Gotovo obstaja razlog, zakaj vaš biskvit za torto ni popoln ...

Mešanje

Vedno najprej dobro ločeno zmešajte tekoče sestavine (na primer jajca, aromo in maslo) ter suhe sestavine (na primer moko in kakav). Ko suhe sestavine dodate tekočim, jih vmešajte počasi (razen, kadar recept veleva drugače). Če jih boste vmešali prehitro, se bo biskvit bolj drobil.

Sredstva za vzhajanje

Biskvit za torto naraste zaradi pecilnega praška, sode bikarbone ali zraka. Kadar recept ne vsebuje pecilnega ali sode, bo biskvit narastel zgolj zaradi zraka, torej je zelo pomembno, da mešate točno tako, kot veleva recept. Kadar uporabljate pecilni prašek, ga dodajte pravo količino. Kadar uporabljate sodo bikarbono, gre običajno za recepte, v katerih je nekaj kisline (na primer limoninega soka ali pinjenca) – te ne smete izpustiti, sicer biskvit za torto ne bo narastel (pinjenca torej ne zamenjajte z navadnim mlekom).

Olje, margarina, maslo

Olje, maslo in margarina nimajo enakega razmerja vode in maščobe. Če boste maslo ali margarino zamenjali z oljem, ga morate dodati manj. Če recept zahteva margarino, vi pa boste uporabili maslo, morate dati masla nekaj več, zmanjšati pa količino tekočine (vode ali mleka) v receptu.

Pekač

Pekač mora biti prave velikosti in oblike. Masa za biskvit ga mora skoraj napolniti.

Pekač je potrebno za peko tort večinoma namazati z maščobo, če je precej maščobe že v testu, pa to ni potrebno (na primer pri maslenem testu za pito). Dno pekača je dobro obložiti s papirjem za peko, saj biskvit tako lažje odstranimo iz modla.

Čas in temperatura peke sta vedno odvisna tudi od pekača – tanek pekač običajno zahteva višjo temperaturo, da se torta hitro speče, ne da bi se izsušila.

Ko maso vlijete v pekač, z njim nekajkrat narahlo potolcite po pultu. Tako se bo lepo razporedila, iz nje pa se bodo izločili večji mehurčki zraka, ki bi sicer povzročali luknje in »tunele« v biskvitu.

Pogosto se zgodi, da se biskvit ob robovih/obodu hitro zapeče in ne naraste toliko kot na sredini, zato ima izboklino. Temu se izognite tako, da vzamete krpo iz frotirja, jo dobro zmočite ter jo ovijete okoli robov/oboda pekača (kjer se oba konca krpe skleneta, ju spnite z varnostno zaponko).

Ogreta pečica

Pečico vedno najprej ogrejte na pravo temperaturo. Če bo prehladna, ko daste pekač v njo, se bo na biskvitu skorja strdila, še preden bo narastel. Če bo pečica prevroča, se lahko na biskvitu naredi razpoka, skorja pa bo trda in temna.

Čas peke

Biskvitno testo je pečeno, ko dobi zlatorjavo barvo, če nanj na sredi pritisnete s konico prsta, pa se pod njim vda in nato skoči nazaj v prvotno obliko. Ali je pečeno, lahko preverite tudi z zobotrebcem – če ga zapiučite v sredo torte, bo prišel iz nje čist, ne da bi se biskvit nanj lepil. Ko je torta pečena, se tudi nekoliko »skrči« - ob robovih odstopi od pekača.

Hlajenje

Nekatere biskvite je možno iz modla odstraniti takoj, večinoma pa je bolje, če jih pustite v pekaču še pet minut, nato pa stresete na mrežico in ohladite. Če boste skušali iz pekača stresti vroč biskvit, se lahko zgodi, da se bo prelomil. Dokler biskvit ni popolnoma hladen, torte ne režite na oblate!

Nadev in okrasitev

Ne bodite nestrpni! Večino tort »pokvarimo« ravno zato, ker hočemo pohiteti in nadevamo nadev, preden se torta popolnoma ohladi. Najbolje je, da pustite biskvit stati preko noči, preden nadaljujete z delom, nekateri pa ga celo rahlo zamrznejo.

Preden torto krasite in nadevate s kremo, naj bo biskvit raven in gladek. Odrežite dele skorje, ki so suhi ali preveč zapečeni, če ima torta na sredi izboklino, jo odrežite z nožem, da dobite ravno ploskev.