marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Peka krompirja v foliji

Pošlji prijatelju

krompir v alu folijiFotolia

Zakaj bi krompir pekli v foliji? Eden od razlogov je, da se zavit v aluminijasto folijo speče hitreje, kar je pri peki celega krompirja lahko sicer precej dolgotrajno. Drugi razlog je ta, da po peki ostane dalj časa topel, kar pride prav zlasti pri hladnih jesenskih piknikih s kostanjem. Tretji je zagotovo ta, da ostane kožica krompirja mehka in jo z lahkoto olupimo. In še četrti – notranjost v foliji zavitega krompirja po peki ni tako suha kot pri peki brez folije, pa tudi drobi se manj.

Kako spečemo krompir v foliji?

Pečico segrejte na 200 do 220 stopinj. Krompir dobro umijte (z gobico) ter odstranite črna očesa in slabe dele. Kožico na več mestih prepikajte z vilicami, vsak krompir posolite in poprajte, nato pa vsakega posebej zavijte v folijo in dajte v pečico (na rešetko ali pekač).

Čas pečenja je odvisen od velikosti krompirja, običajno pa je potrebnih 45 minut. Najbolje je, da po tem času največji krompir vzamete iz pečice, ga nekoliko odvijete in prebodete z vilicami – če je na sredini mehak, je pečen.

Kako je krompir iz folije najbolje postreči?

Za jesenske piknike naj ostane krompir v foliji, da si ga lahko vsakdo odvije sam, če ga boste postregli kot prilogo ob klasičnem obedu, pa folijo odstranite, preden ga postavite na mizo.

K pečenemu krompirju iz folije ponudite maslo ali zeliščno maslo (z drobnjakom, česnom …), prav tako pa se k njemu dobro poda kajmak ali kisla smetana.