Nasveti, s katerimi uspe vsaka potica
Razvaljanje in nadevanje
Testo za potico enakomerno razvaljamo, pri zavijanju pa poskrbimo, da je notranji del bolj »zategnjen« kot zunanji – ta se bo namreč pri vzhajanju potice in peki najbolj raztegnil in bi bil sicer tanjši od notranjega testa. Testo naj bo trdno zavito!
Kolikor testa, toliko nadeva – preprosto pravilo. Morda se sliši fino, da je potica večinoma iz nadeva, vendar majhna količina testa ne more podpirati teže nadeva in potica se sesede. Če je nadeva premalo, pa bo potica sicer lepo narasla, a njen okus bo dokaj reven (izjema so nekatere vrste potic, na primer potica iz rjave smetane).
Nadev ne sme biti prevlažen, kar se rado zgodi zlasti pri nadevih, v katerih je sneg beljakov (ta med vzhajanjem »steče«). Če je vlage v nadevu preveč, se v potici naredijo luknje – nadev odstopa od testa.
Nadev ne sme biti presuh, saj ga ne bomo mogli namazati na testo, če bo premoker, pa bo med zavijanjem potice uhajal s testa. Če je nadev pregost, mu dodamo malo mleka ali smetane, če je preredek, lahko dodamo malo drobtin.
Nadev mora imeti enako temperaturo kot testo – naj ne bo toplejši in naj ne bo hladnejši, sicer boste imeli v potici luknje.
Boste uporabili suhi ali mokri nadev? Za mokrega veljajo nadevi, kjer glavno sestavino zmešamo z jajci, mlekom, smetano, sladkorjem, aromo, začimbami (na primer orehov nadev). Za suhi nadev (na primer pehtranov) pa vedno najprej stepemo maslo, jajca, sladkor, smetano in podobno, premažemo razvaljano testo, nato pa posujemo z glavno sestavino (pehtranom).
Pred peko
Ko je potica zavita, jo damo v model, premazan z maslom ali margarino, in rahlo posut z ostro moko ali drobtinami. Po vrhu jo premažemo, da bo skorja mehkejša – na primer z mlekom ali mešanico razžvrkljanega jajca in vode (ali mleka). Samo jajca ne uporabite, ker se bo to preveč zapeklo in bo potica po vrhu rjava.
Kako določiti dolžino štruklja potice za v okrogel pekač? Izmerite premer pekača in številko pomnožite z 2 – na takšno dolžino odrežite štrukelj.
Potico v modelu ponovno vzhajajte! Tokrat ne sme vzhajati do dvakratnega volumna, temveč zgolj za polovico (ker tudi vzhaja le polovica potice, torej testo, ne pa nadev). Če jo boste vzhajali preveč, bo nadev odstopal od testa, če bo vzhajana premalo (tako samo testo pri prvem vzhajanju kot potica pri drugem vzhajanju), pa bo potica na vrhu počila in »zacvetela«.
Potico je treba pred vzhajanjem v modlu (in lahko tudi še enkrat pred peko, potem ko smo jo že premazali) prebosti. Najbolje, da uporabite leseno paličico za nabodala ter jo na več mestih prebodete vse do dna. Tako bo tudi med peko iz potice izhajala para in potica ne bo imela lukenj.
Peka
Za potico s sladkim nadevom nekateri segrejejo pečico na 190 ali 200 stopinj, po približno desetih minutah peke pa jo znižajo na 180 stopinj – in to je pravilno, kajti sicer potica zaradi sladkorja v testu in jajčnega premaza preveč porjavi. Če uporabljate ventilacijsko pečico, temperature seveda prilagodite (znižajte), temperaturo pa ponastavite takoj, ko začne potica po vrhu rjaveti.
Kdaj jo postaviti na mizo?
Nekateri so prepričani, da je potica najboljša, ko je še nekoliko topla. A ni res! Potica naj bi bila najboljša šele naslednji dan, predvsem pa velja, da mora biti popolnoma hladna, preden pričnemo z rezanjem.
Preverite še: Vse o potici, Testo za potico, Orehova potica, Rožičeva potica
- stran 1
- stran 2
Podobni članki
Orehova potica
(18.02.2013)Makova potica
(18.03.2013)Pehtranova potica
(18.03.2014)Rožičeva potica
(20.12.2013)Kraljica potica – vse o najboljši slovenski sladici
(12.02.2013)Osnovno testo za potico – kvašeno testo
(26.10.2011)Kokosova potica
(13.12.2013)Čokoladna potica z bananinim nadevom
(27.03.2013)Nutellin praznični kolač
(24.12.2011)Češnjeva pita
(14.02.2019)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:31.03.2014, 331,767 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 305,101 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,801 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,774 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,929 prikazov