marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Najpogostejše kuharske napake

Pošlji prijatelju

ženska v kuhinjiFotolia

Včasih je ločnica med popolno jedjo in katastrofo zelo tanka – povzroči jo drobcena nepazljivost ali kaj takega, na kar sploh nismo nikoli pomislili.

Površno branje recepta

Temeljito branje recepta je izjemno pomembno - tako kot to, da preučite zemljevid, preden greste na pot z avtom. Do večine napak pride, kadar se spregleda pomemben detajl – če na primer dodamo hladno maslo, namesto zmehčanega na sobni temperaturi, dobimo precej suho pecivo; če dodamo paradižnike, preden je čebula popolnoma mehka, bo omaka za špagete hrustala, namesto, da bi bila gladka …

Preden se lotite kuhanja, torej preberite recept in si pripravite vse potrebno. Preverite, katere sestavine morate v naprej pokuhati, nasekljati, stepsti ali narezati, ter si tudi pripravite potrebne kuharske pripomočke in strojčke – če boste sredi priprave peke ugotovili, da pravzaprav nimate pekača prave velikosti, boste morali peči v drugem in prilagajati tako temperaturo za peko kot čas peke, kar se lahko slabo konča. Pred kuhanjem si pripravite tudi vse sestavine – nikoli ni dobro, če sredi recepta ugotoviš, da nimaš rozin, ker so jih brez tvoje vednosti pojedli otroci.

Ponev je preveč polna

Kadar je treba živilo prepražiti ali popeči, ponev ne sme biti preveč polna – če je pokrito celotno dno, je razporeditev temperature spremenjena in sprošča se veliko pare, kar pomeni, da živilo ne bo niti lepo zlato zapečeno niti sočno, saj bodo iz njega izpareli vsi sokovi.

Kadar pripravljate večjo količino hrane, si vedno raje pripravite dve ponvi ali najprej popecite pol, nato pa še pol. Da se prva polovica hrane ne bi ohladila, jo dajte v posodo in postavite v pečico, ogreto na 50 stopinj.

Ponev niste v naprej segreli

Nekatera živila, na primer ribe, je nujno položiti na vročo ponev, sicer so »razmočena«, namesto hrustljavo zapečena. Dno ponve mora biti dovolj vroče, da se zunanjost takoj zapeče in porjavi, sokovi pa ostanejo v notranjosti. Prav tako se na hladno ponev hrana rada prijemlje in zato razpade pri obračanju.

Vedno najprej segrejte ponev. Če je dovolj vroča, preizkusite tako, da nanjo kapnete nekaj kapljic vode – te se morajo takoj razpršiti in hitro izhlapeti. Šele nato dajte v ponev olje, počakajte, da postane zaradi temperature bolj tekoče in se razleze, nato pa v ponev položite meso oziroma ribe. (Če uporabljate ponev iz teflona ali drugega materiala, ki preprečuje prijemanje, morate v ponev najprej dodati olje in jo šele nato postaviti na ogenj, saj lahko te ponve pri segrevanju »na prazno« sproščajo toksine.)

Kuhanje v premajhnem loncu

Ko v vrelo vodo dodate živila, se temperatura vode takoj zniža in nekaj časa traja, da ponovno zavre. Če uporabljate premajhen lonec oziroma v lonec dodate preveč testenin, bo temperatura tako padla, da boste imeli nazadnje »gumijaste« testenine, ki imajo okus po škrobu. Dovolj velik lonec z obilo vrele vode je pomemben tudi pri živilih, ki se razbarvajo, če temperatura pade preveč (na primer stročji fižol).

Vedno torej uporabite dovolj velik lonec, da bo hrana v kropu lepo plavala, ne pa, da je natlačena.

Suhe začimbe, namesto svežih

Če boste pri receptu, ki zahteva sveže začimbe, dodali enako količino suhih, boste imeli gotovo preveč začinjeno in pikantno jed – ali pa bo, ravno obratno, povsem brez okusa. Nekatere začimbe, na primer bazilika in peteršilj, pri sušenju izgubijo del svoje arome. Druge, na primer origano, pa imajo v suhi obliki precej močnejšo aromo.

Kadar želite uporabiti suhe začimbe, se zanesite na svoj nos in občutek. Pri začimbah z močnim okusom, uporabite namesto svežih zgolj tretjino količine suhih, pri začimbah z nežnim okusom pa dodajte suhih nekoliko več kot bi morali svežih. Kako pa vedeti, katere začimbe so močne in katere nežne? Splošno pravilo je, da se sveže močne začimbe dodaja na začetku kuhanja, blage pa na koncu.

Kaj pa storiti, kadar so suhe začimbe spravljene že kar nekaj časa in so že precej izgubile aromo? Aromo »prebudite« tako, da suhe začimbe popečete na ponvi brez olja.

Premalo vroče olje za cvrtje

Ne glede na to, ali cvrete v ponvi ali cvrtniku (fritezi), bo hrana preveč mastna in težka, če olje ne bo dovolj vroče. Izberite olje, ki prenese visoke temperature (preverite članek o cvrtju), nato pa se držite naslednjih nasvetov: Košček hrane, ki jo nameravate ocvreti, vrzite v olje – če je dovolj vroče, mora takoj zacvrčati. Prav tako lahko v olje vržete košček kruha, ki mora porjaveti v desetih sekundah.

Pri cvrtju bodite pozorni na količino hrane – če v vroče olje potopite zvrhano mrežico zamrznjenih krompirčkov, bo temperatura olja toliko padla, da se bodo gotovo napojili z oljem – raje torej cvrite večkrat po malo.

Kadar naredite napako in daste hrano v premalo vroče olje za cvrtje, to seveda še ne pomeni, da tega ne morete popraviti. Takoj dvignite mrežico ali poberite hrano iz olja s penovko, počakajte, da se olje zares segreje, nato pa hrano znova potopite vanj.