marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kuharji Slovenske vojske dvakrat bronasti

Pošlji prijatelju

kuharji na deluSV

V Luksemburgu je potekalo 11. svetovno prvenstvo v kuhanju Expogast 2010, kjer se je pomerilo 50 ekip (med njimi 8 vojaških). Svetovnega prvenstva se je udeležila tudi šestčlanska kuharska ekipa Slovenske vojske in s svojimi mojstrovinami dosegla izjemne uspehe. S predstavljenimi jedmi je osvojila dve bronasti odličji, in sicer v pripravi sedmih menijev ter v pripravi toplega menija.

Šest kuharjev Slovenske vojske je za prikazane mojstrovine prejelo dve bronasti kolajni. Za pripravo toplega menija so imeli na razpolago šest ur, njihovo delo pa je budno spremljala štiričlanska ocenjevalna komisija organizatorja tekmovanja. Po končanem tekmovanju pa so lahko obiskovalci tople menije tudi poizkusili. »Veseli smo, da se je naša ekipa ponovno dokazala v svetovnem merilu in ponosni smo, da nam je uspel ta neverjeten uspeh«, je ob prejetju odličij dejal strokovni vodja kuharske ekipe Slovenske vojske, Gregor Ferbežar.

Kuharji so na tekmovanju v kategoriji terenske kuhinje za sto oseb predstavili naslednje jedi: file krapa v testu s koromačem, fino smetanovo omako iz šalotke in penine, telečji file v puranovi srajčke in objemu svinjske mrežice na gomoljni zelenjavi, krompirjev venček s parmezanom in jajčki, ohrovtov zavihek z rumeno kolerabo, rezine koruzne zlevanke z skuto, pečene slive in lešnikov grisin na jogurtovi strjenki.

Slovenska vojska se je leta 2006 na pobudo slovenskega kuharskega in slaščičarskega mojstra Janeza Lenčka prvič odločila, da predstavi znanje vojaških kuharjev tudi na svetovnem prvenstvu v kuhanju Expogast v Luksemburgu. Šestčlanska kuharska ekipa je takrat prejela srebrno medaljo v pripravi toplega obroka, ki so ga kuharji skuhali pred obiskovalci v vojaški terenski kuhinji. Tako kuharji Slovenske vojske že več let dokazujejo, da je vojaška kuhinja lahko tudi nadvse izvirna in okusna.

Če želite tudi sami pripraviti njihove tekmovalne jedi(priprava je namreč povsem enostavna!), poglejte v recepte: Telečji file v puranovi srajčki s prilogama (krompirjevim venčkom in ohrovtovim zvitkom) in Tris sladic.

Oglašujte pri nas