marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kuhanje v ekonom loncu

Pošlji prijatelju

ekonom lonec z vijoličnomo ročajiFotolia

Kako varna je uporaba ekonom lonca?

Prva nevarnost ekonom lonca so opekline s paro. Zaradi tega se lonca ne sme nikoli odpreti, dokler se iz njega ne izpusti vse pare. Moderni lonci imajo zato vgrajen mehanizem zapiranja, ki preprečuje, da bi bilo možno lonec prehitro odpreti.

Strah pred ekonom lonci, ki je prisoten pri marsikateri gospodinji, pa je posledica prepričanja, da lahko lonec eksplodira. Morda je to res veljalo za stare lonce, ki so imeli zgolj en varnostni ventil in niso bili dobro vzdrževani (ventil se je na primer zamašil), danes pa imajo ekonom lonci dva ali tri varnostne ventile. Osnovni ventil je lahko videti kot nekakšna utež na vrhu lonca, in ko tlak naraste, se ta dvigne in izpusti paro – lonec prične »pihati«. Rezervni ventili, ki morda na prvi pogled sploh niso opazni, pa pričnejo delovati, če osnovni ne deluje z dovolj zmogljivosti – takrat se na primer v pokrovu odpre majhen »zamašek«, ki je oblikovan tako, da se odpre le, če je »varen« tlak presežen.

Kako izbrati dober ekonom lonec?

-Je možno rezervne dele (ventile in tesnila) kupiti v naših trgovinah? Ne pozabite, da je potrebno varnostna tesnila po določenem času zamenjati!

-Je lonec primeren za vašo kuhalno ploščo, npr. indukcijsko?

-Je za lonec možno kupiti dodatke, na primer vložek za kuhanje v pari?

-Kako hitro po kuhanju je možno lonec odpreti?

-Je možno lonec odpreti in zapreti z eno roko?

-Je možno lonec zapreti ne glede na to, v kakšnem položaju je pokrov?

-Se lonec lahko pomiva v pomivalnem stroju ali je nerjaveče jeklo prevlečeno s sredstvom, zaradi katerega se priporoča ročno pomivanje?