marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kuhanje kostanja – hitro in preprosto

Pošlji prijatelju

kuhan kostanjMN

Kuhan kostanj je odličen sam po sebi, pogosto pa nam pride prav tudi za druge recepte, predvsem sladice. Marsikdo se jim žal raje izogne, saj na splošno velja mnenje, da je kuhanje kostanja dolgotrajno opravilo, ki mu sledi tudi neprijetno opravilo – lupljenje kostanja. Vendar pa kuhanje in priprava kostanja v resnici nista niti zamudna niti naporna, če vemo, kako se ju pravilno lotiti. Načinov za kuhanje kostanja je kar nekaj, in potrebno je zgolj izbrati pravega.

Nekateri kuhajo kostanj cel, v nepoškodovani lupini. Vodi dodajo zgolj malo soli, kuhajo pa ga dve uri. Drugi kostanj že pred kuhanjem olupijo, da odstranijo trdo lupino in ostane na njem zgolj kožica. Tako ga kuhajo zgolj pol ure – vendar pa je lupljenje dolgotrajno in pridela tudi kakšen žulj. Kako torej ravnati najbolj pametno?

Kuhanje kostanja z lupljenjem

Če potrebujete za svoje recepte cele kuhane kostanje, bo morda res najbolje, da kostanje pred kuhanjem olupite iz lupine. V kožici ga nadevajte v kozico, prelijte z vodo, po želji dodajte malo soli (ki pa ni potrebna) in zavrite. Kuhajte približno 15 minut, nato vodo odlijte in kostanj zalite s svežo vročo vodo. Kuhajte še 15 minut oziroma toliko časa, da je najdebelejši kostanj pri preizkusu mehak. Ko je kostanj kuhan, mu še toplemu in mokremu od vode olupite kožico. Dokler je ta mokra, se bo zelo enostavno lupila, tako boste imeli olupljen kuhan kostanj hitro in enostavno – in popolne oblike.

Kuhanje kostanja brez lupljenja

Kadar ni nujno, da je kostanj popolne oblike, temveč vam je vseeno, če je kakšen tudi zarezan ali nekoliko zdrobljen, vam ga ni potrebno lupiti. Dobro ga operite v topli vodi, nato pa ga z zelo ostrim nožem zarežite. Ne narežite ga »na križec« ali preko trebuščka, tako kot za peko, temveč naredite velik rez z ene strani kostanja na drugo preko njegovega vrha. Noža ne pritisnite preveč – če boste zarezali v meso kostanja, se bo ta kasneje pri lupljenju bolj drobil.

Kostanj predevajte v kozico in zalijte z vodo. Tudi tokrat lahko dodate sol, če se vam zdi potrebno (ker soli zaužijemo preveč in je njeno prekomerno uživanje škodljivo, se lahko temu tudi izognete). Kostanj zavrite in kuhajte deset minut, vmes ga nekajkrat premešajte. Po desetih minutah umazano vodo od kuhanja odlijte, kostanj splaknite in zalijte s svežo vročo vodo. Kuhajte ga še 20 minut oziroma tako dolgo, da je ob preizkusu najdebelejši kostanj mehak.

Tokrat bo kuhan kostanj potrebno olupiti v celoti po kuhanju. Tam, kjer ste ga zarezali, ga primite s prsti in enostavno razprite. Če ste pri rezanju zarezali tudi v kožico, se bo ta olupila skupaj z lupino (vendar bo med kuhanjem izpostavljeni del kostanja nekoliko rjavo obarvan). Če pri rezanju kožice niste poškodovali, jo boste enostavno odstranili z nožkom.

Ne pozabite: kostanj olupite, dokler je še topel in namočen v vodi. Če ga boste pustili stati v vodi, da se ta popolnoma ohladi, se lahko kostanj namreč precej razmoči, če boste vodo odlili, pa se bo začel sušiti, torej bo lupljenje težje in se bo kostanj drobil.

Tako, kuhanje kostanja v pol ure se ne zdi več tako zapleteno …

Poglejte še: peka kostanja v pečici.

Oglašujte pri nas