marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako olupiti mandlje?

Pošlji prijatelju

mandlji s kožico, kožice in olupljeni v skodelicahMN

Marsikateri recept zahteva mandlje brez kožice, saj je ta grenka. Mandlje lahko že kupite olupljene, vendar so ti precej dražji od onih, ki niso olupljeni – odstranitev kožice pa je tako enostavna, da se ne izplača plačati več.

1. V kozici zavrite vodo in mandlje stresite v krop, da jih ta prekrije. Plin ugasnite ter pustite mandlje v vroči vodi, da se nekaj minut namakajo. Voda bo porjavela, kožica mandljev pa bo nabreknila.

2. Mandlje odcedite, nekoliko ohladite (da se ne opečete) ter mandljem enemu za drugim odstranite kožico. Za to pravzaprav ne potrebujete noža – vsak mandelj zgolj primite med prsta in stisnite, pa bo kožica počila in sredica bo sama izletela iz nje.

3. Mandlje položite na papirnate brisačke, da jih popivnate, nato pustite, da se posušijo.

4. Mandlje nasekljajte ali narežite, kakor zahteva recept, lahko pa jih tudi prepražite v ponvi brez olja – dobili bodo nekaj barve in postali veliko bolj okusni.