marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kuskus – kako ga skuhati?

Pošlji prijatelju

kuskus z zelenjavo v sklediciFotolia

Kuskus (iz severnoafriških besed za »zaobljen« ali »narejen lepo okroglo«) je precej podoben testeninam – tako po izdelavi iz pšenice kot po tem, da lahko iz njega pripravimo kopico jedi z veliko različnimi okusi, saj sam po sebi nima razločnega okusa. Lahko ga uživamo kot glavno jed, prilogo in tudi v solati, pa tudi sladice je z njim enostavno pripraviti.

Večina ljudi kuha kuskus v vodi, tako da vodo zavrejo, zraven pa dajo še malo soli in/ali olja. Ko voda zavre, dodajo enako količino kuskusa kot je bilo vode, kuhajo še pet minut, premešajo in pokrijejo. Nato pustijo pokrit kuskus stati približno pet do deset minut, da se napihne in ga nazadnje razdrobijo z žlico.

Veliko bolje je kuskus kuhati na pari, saj je tako bolj rahel in manj zlepljen, pa tudi bolj bo nabreknil – volumen lahko poveča tudi za trikrat. Če nimate parnega kuhalnika, ga kuhajte v kovinskem cedilu nad loncem z vrelo vodo. Da voda s pokrovke ne bo kapljala na kuskus, ga pokrijte s kuhinjsko krpo, ki bo del vlage prepustila in se na njen na bo nabiral kondenz.

Praktični nasveti za kuhanje

- Iz ene merice suhega kuskusa bosta nastali dve do dve in pol merici kuhanega.

- Kuhan kuskus je uporaben dva dni, lahko pa ga tudi za nekaj mesecev zamrznete.

- Vedno kupite instant kuskus. Tradicionalni kuskus se namreč kuha kar precej časa, pri tem pa se para nabira na pokrovki in kaplja nazaj na granule, zaradi česar lahko kuskus postane zlepljen. Torej je možno edino kuhanje v parnem kuhalniku.

- Kuskus lahko kuhate tudi tako kot riž – stopite maslo, dodajte kuskus in dobro premešajte, dodajte jušno osnovo, zavrite, nato pa zmanjšajte plin in pokrijte ter kuhajte, dokler se tekočina ne vpije.

Se želite takoj lotiti kuhanja s kuskusom? Za začetek lahko pripravite Kuskus z bučo ali Korenčkovo juho s kuskusom.

Podobni članki