marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izdelava karameliziranih lešnikov (ali mandljev)

Pošlji prijatelju

karamelizirani lešniki na pecivuFotolia

Karamelizirani lešniki, ki so videti kot karamelne kapljice, so odlična okrasitev tortic in mafinov, naredite pa jih lahko kar sami.

24 lešnikov

25 lesenih paličic za nabodala

Časopisni papir

težka lesena deska za rezanje (ali kaj drugega za obtežitev)

600 g sladkorja

180 ml vode

Lešnike morate najprej prepražiti in jim odstraniti kožico, zato segrejte pečico na 120 stopinj. Lešnike stresite na pekač in jih v pečici pecite približno 20 minut, vmes jih nekajkrat premešajte, da se obrnejo. Še vroče stresite na kuhinjsko krpo, jo oblikujte v culico in zdrgnite lešnike v njej, da kožica odpade. (Krpa žal ne bo nikoli več lepa, tudi po pranju ne, zato uporabite takšno, ki vam je ni škoda.)

V vsak ohlajen lešnik s strani pazljivo zapičite paličico za nabodala.

V kuhinjsko korito natočite nekaj centimetrov mrzle vode. Na rob pulta položite desko za rezanje, na tla ob pultu pa pogrnite časopisni papir.

V vodni kopeli zmešajte sladkor in vodo ter počakajte, da se sladkor popolnoma stopi, vmes večkrat premešajte ter odstranjujte kristale sladkorja z roba posode. Počakajte, da sirup počasi zavre in dobi karamelno barvo, nato posodo odstranite iz vodne kopeli ter jo postavite v hladno vodo v kuhinjskem koritu, da zaustavite kuhanje. Počakajte približno 10 minut, da se prične sirup gostiti. S paličico, ki vam je ostala, preverite, ali je sirup že dovolj gost – potopite jo vanj in jo dvignite, in če se za njo vleče nit karamele, je sirup pripravljen.

V sirup potopite lešnik na paličici, ga dvignite, da z njega steče odvečna karamela, nato pa paličico vtaknite pod desko na pultu – tako bo lešnik visel čez rob in se bo karamela cedila navzdol ter bodo odvečne kapljice padle na časopisni papir na tleh. Ponovite še z ostalimi lešniki. (Če boste prepočasni, se bo karamelni sirup že preveč strdil – v tem primeru posodo s sirupom ponovno nekoliko ogrejte v vodni kopeli.)

Počakajte, da se karamela strdi (približno 10 minut), nato pazljivo odstranite paličice iz lešnikov ter karamelno nit odlomite na poljubno dolžino.

(Enako lahko karamelizirate tudi mandlje.)