marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izdelava čokoladnih lističev

Pošlji prijatelju

čokoladni listič na torticiFotolia

Dekoracija peciva se včasih zdi precej zapletena, čeprav za veliko okraskov ni potrebna umetniška žilica – potrebno je le poznati pravi postopek, ki je pogosto zelo enostaven. Tako, kot izdelava lističev iz čokolade.

Pripravite si lističe rastlin – naj bodo debelejši listi vrtnic, grmovnic in drugih rastlin, ki niso zdravju nevarne, ter so zanimive oblike oziroma s poudarjenimi žilami. Tudi listi kakšnega drevesa pridejo v poštev (razen pozimi, ko so listavci goli). Pri nas najpogosteje uporabljamo lističe pomarančevca, ki raste na terasi in je vedno pri roki, zanimive oblike pa so listi bršljana. Lističe operite in osušite.

Za lističe je najbolj enostavno uporabiti že pripravljen obliv, na primer takšnega v vrečici, ki je lahko iz temne ali svetle čokolade, z okusom lešnikov ali tudi limone. Preliv po navodilih na embalaži stopite ali v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici, pri čemer raje nastavite nekoliko nižjo moč mikrovalov kot višjo, da bo preliv lepo tekoč. Ko je vsebina vrečice s prelivom tekoča, jo premečkajte, da se preliv lepo pomeša in se znebite morebitnih kepic. Nato vrečico pustite nekoliko stati, da vsebina ne bo več vroča, temveč se bo že pričela hladiti in boste lahko delali z njo brez nevarnosti, da se opečete.

Medtem, ko se preliv hladi, del kuhinjskega pulta pogrnite s papirjem za peko in si pripravite kuhinjski čopič.

Odrežite vrh vrečice s prelivom, vanj namočite čopič in enega za drugim premažite lističe – običajno je treba premazati spodnji del, ki ima bolj poudarjene žilice. Lističe polagajte na papir za peko in pustite, da se čokolada strdi. Nato preliv po potrebi še enkrat nekoliko ogrejte ter nanesite na lističe še eno plast preliva – če želite, lahko sedaj namažete drug preliv, da bodo lističi na vsaki strani drugačne barve. Ponovno jih polagajte na papir za peko in pustite, da se obliv strdi na sobni temperaturi. Trajalo bo pol ure ali še dlje, vendar pa bodo imeli lističi lepo barvo – če jih boste dali v hladilnik, bodo postali lisasti.

Ko je preliv trden, liste rastlin odstranite – »olupite«. Delajte hitro in si roke vmes splaknite s hladno vodo, da se ne bodo lističi topili ter se vam lepili na prste.

Podobni članki