marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Domači kostanjev pire

Pošlji prijatelju

kostanj za pripravo kostanjevega pirejaMN

Ob objavi receptov za sladice, ki vključujejo kostanjev pire, so se takoj pojavila vprašanja o tem, kako ga je možno pripraviti doma – nenazadnje kupljen zamrznjen kostanjev pire vsebuje zelo veliko ruma in sladkorja, pa še poceni ni. No, pa ga naberite in pripravite sami – domačega boste lahko zato, ker ne bo sladek, vmešali tudi v druge jedi, ne zgolj sladice.

Priprava je zelo preprosta.

Kostanje na ravni strani (neizbočeni) na dolgo zarežite. Naložite jih na pekač, ga vstavite v pečico in jo vključite na 200 stopinj. Ko bo pečica že segreta, pustite kostanj v njej še približno 10 do 15 minut. Tako se bo kostanj lepo spekel in odprl.

Pekač s kostanjem vzemite iz pečice, nekoliko počakajte, da ne bo prevroč, nato pa ga olupite (če ste ga lepo zarezali, bo lepo odprt in ne bo težav).

kuhanje že pečenih olupljenih kostanjevMN

Olupljene kostanje stresite v kozico, jih zalijte z vodo (toliko, da so prekriti) in dodajte malo soli. Zavrite in kuhajte do mehkega (malo več kot 15 minut, odvisno od debeline kostanja).

Če boste kostanjev pire uporabili za sladice, lahko že med kuhanjem dodate sladkor.

Ko je kostanj kuhan, ga odcedite in tekočino od kuhanja shranite. Kostanj prepasirajte s paličnim mešalnikom in mu pri tem prilivajte tekočino od kuhanja (sicer bo pregosto). Kostanjev pire mora biti tako gost, kot je npr. krompirjev pire z maslom in smetano.

Če boste kostanj uporabili za sladico, mu lahko med pasiranjem dodate alkohol (rum ali viski), aromo (vaniljevo, rumovo) ali pravo vaniljo. Prav tako ga ne pozabite dodatno sladkati.

In za kaj uporabiti kostanjev pire? Pokukajte recepte: Princeske s kostanjevo kremo in smetano, Kostanjeva krema in Kostanjeve čokoladice.

Oglašujte pri nas