marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Česen: lupljenje in sekljanje

Pošlji prijatelju

nasekljan česen na leseni deskiFotolia

Priprava česna je povsem enostavna, če poznate nekaj trikov.

Za kuhanje nikar ne kupujte česna v prahu, saj okus jedi ne bo nikoli enak kot pri uporabi svežega. Torej imejte doma zalogo svežega česna, ki naj bo spravljen na hladnem mestu – najbolje na vratcih v hladilniku.

Kako pripraviti česen?

Potrebujete desko za rezanje, dolg in širok nož ter po potrebi stiskalnico za česen.

1. Z glaviče česna najprej odstranite zunanje ovoje, ki delujejo »papirnato«.

2. Glavico položite na pult ter z vrha nanjo pritisnite z dlanjo. Tako se bodo tudi pri mladem česnu stroku med seboj enostavno ločili. Če to ni dovolj, položite glavico česna vertikalno ter jo z dlanjo pritisnite in povaljajte po pultu.

3. Odrežite spodnji del vsakega stroka česna – torej del, kjer se je držal glavice.

4. Stroke položite na desko, položite nanj nož in ga pritisnite ob česen – zaradi pritiska na celotno površino stroka se bodo kožice ločile od notranjosti česna. Tako boste kožice enostavno odstranili.

5. Pričnite z rezanjem. Česen razrežite na debelino dveh milimetrov v eni ter nato še v drugi smeri, nato tako dobljene česnove paličice narežite na majčkene kockice.

6. Če želite zelo drobno nasekljan česen, ga po rezanju pustite na kupčku na deski. Z eno dlanjo pritisnite konico noža ob desko, z drugo pa poprimite za ročaj noža ter z zadnjim delom noža česen drobno nasekljajte.

7. Kadar ni nujno, da je česen povsem drobno nasekljan, uporabite stiskalnico za česen. Česen res ne bo droben, vendar bo sprostil veliko sokov, saj stiskalnica deluje kot prava mala »preša«.

Oglašujte pri nas

Podobni članki