marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

“Bližnjice” z mikrovalovno pečico

Pošlji prijatelju

koruzna pokovkaFotolia

Kdor ima rad klasično pripravo hrane, nad mikrovalovno pečico verjetno ni najbolj navdušen. Vendar pa ni nujno, da v njej pripravljate zapletene jedi od začetka do konca – »mikrovalovka« je še zlasti uporabna, ker nam pri klasični kuhi skrajša in olajša nekatere postopke, ki so sicer dolgi ali takšni, da moramo biti pri njih precej pazljivi, sicer gre lahko hitro kaj narobe. Odličen primer je topljenje čokolade v vodni kopeli – to traja kar nekaj časa, v mikrovalovni pečici pa je izjemno hitro in preprosto – čokolada se stopi kot bi mignil, ne da bi morali mazati lonce za vodno kopel, mešati in paziti, da se vam ne prime ali celo zažge.

Topljenje čokolade

Čokolado nalomite na koščke in jo v posodi za mikrovalovno pečico segrevajte pri največji moči. Segrevajte v intervalih po 30 sekund, po vsakem intervalu dobro premešajte.

Mehčanje in topljenje masla

Maslo narežite in ga pri nizki moči mikrovalov segrevajte v 20-sekundnih intervalih. Po vsakem intervalu preverite, kako mehko je. Če ga želite stopiti, nastavite pečico na srednjo moč valov in 30-sekundne intervale. Ko maslo topite, ne sme cvrčati – to pomeni, da je moč valov prevelika!

Mehčanje sladoleda

Če ste imeli sladoled v zamrzovalniku, bo kar nekaj časa pretrd, da bi ga postregli. S škatle odstranite pokrov in folijo ter sladoled segrevajte pri najvišji moči v 10-sekundnih intervalih, dokler ne postane tako mehak, kot želite.

Segrevanje pšeničnih tortilj

Za pripravo mehiške hrane lahko pogosto uporabite hladne sestavine, le tortiljo je treba segreti. Tortiljo zavijte v vlažno papirnato brisačko in jo pri najvišji moči segrevajte od 40 do 60 sekund.

Praženje svežih krušnih drobtin in kokosa

Če nimate suhih krušnih drobtin, iz kruha naredite sveže. Lepo jih potresite po velikem krožniku in pri najvišji moči valov segrevajte eno minuto. Premešajte in postopek še dvakrat do trikrat ponovite, da postanejo zlato obarvane.

Enako prepražite tudi kokosovo moko ali čips.

Praženje mandljevih lističev

Mandljeve lističe razporedite po krožniku in pri najvišji moči segrevajte eno minuto. Premešajte in še štirikrat ali petkrat ponovite, da se mandlji obarvajo.

Kuhanje v pari - šparglji, korenje, artičoke

Pol kilograma špargljev naložite v pekač, primeren za mikrovalovno pečico, dodajte žlico vode, pokrijte s pokrovom in pri najvišji moči kuhajte 3 do štiri minute. Takoj odkrijte.

Korenje narežite na tanke rezine, dodajte žlico vode in pri najvišji moči pokrito kuhajte 4 do 6 minut. Takoj odkrijte.

V pekač naložite dve očiščeni in prerezani artičoki, dodajte žlico vode, pokrijte in kuhajte pri najvišji moči 10 do 12 minut. Odkrijte.

Kuhanje buče

Buče narežite na večje kose in položite v pekač tako, da je koža na zgornji strani. Pri najvišji moči kuhajte do mehkega (da lahko meso buče z lahkoto prebodete). Za približno 1,5 kg buče je potrebnih od 6 do 13 minut – odvisno od sorte. Po kuhanju pustite bučo še pet minut stati.

Priprava jabolčne čežane

V posodi zmešajte pol kilograma olupljenih in narezanih jabolk s 50 ml vode, dvema žlicama sladkorja in ščepom cimeta. Pokrijte in pri najvišji moči kuhajte, da postanejo jabolka mehka (8 do 10 minut), nato pa jih pretlačite z vilico ali paličnim mešalnikom.

Kuhanje celega krompirja

Krompir dobro umijte, namažite z oljem in odkritega pri najvišji moči kuhajte približno 12 do 14 minut oziroma tako dolgo, da ga z lahkoto prebodete. Krompir bo bolj suh kot če bi ga skuhali v vodi – bolj bo spominjal na pečenega.

Kuhanje cele koruze

Koruzo položite na krožnik in jo pri največji moči kuhajte 7 minut. Pustite stari 5 minut, nato pa storžu odstranite liste (ličkanje) in laske.

Kuhanje polente

V veliki posodi ali pekaču zmešajte 150 g koruznega zdroba, 750 ml vode in pol žličke soli. Pokrijte in kuhajte pri najvišji moči 3 minute. Premešajte in kuhajte še dve do tri minute, nato pa vmešajte žlico masla.

Priprava koruzne pokovke

Najboljše smo pustili za konec!

V skodelici odmerite 125 ml zrn za koruzno pokovko. V posodo vlijte 1 žlico olja, preko njega potresite zrna koruze, pokrijte s pokrovko (ali kar s krožnikom) in pri najvišji moči kuhajte 3 do 5 minut (oziroma dokler pokanje ne prične pojenjati).

In zakaj ne bi uporabili kar pokovke, ki je že industrijsko pripravljena za pripravo v mikrovalovki? Zaradi aditivov, seveda.

Opomba: Čas kuhanja lahko tudi odstopa - naveden je za pečico z močjo 1000 W.