marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Aluminijasta ali prozorna folija?

Pošlji prijatelju

Rolica aluminijaste, prozorne folije, papirja za pekoFotolia

Kadar želimo shraniti ostanke hrane, se pogosto znajdemo pred dilemo: naj jih zavijemo v aluminijasto ali plastično prozorno folijo?

Kakšno folijo je najbolje izbrati za hranjenje živil, je odvisno predvsem od tega, za kakšne vrste hrano gre ter kako jo nameravate v prihodnje uporabiti.

Aluminijasta folija

Kadar boste v hladilnik shranili hrano z močnim vonjem, je bolje uporabiti aluminijasto folijo, saj bo bolje zadržala vonjave. Seveda pa jo tesno ovijte in zatisnite okoli hrane. Aluminijasta folija je idealna tudi za zavijanje jedi, ki jih nameravate kasneje pogreti v pečici – hrano lahko kar s folijo vred postavite v pečico, saj je odporna na vročino.

Kadar želite zamrzniti hrano, ki je v embalaži iz običajne folije (na primer meso na pladnju iz stiropora in s prozorno folijo na vrhu), je dobro, če okoli nje dodatno ovijete še aluminijasto folijo – ta namreč dobro preprečuje tok kisika do hrane.

Aluminijaste folije nikoli ne uporabljajte za jedi, ki jih boste pogreli v mikrovalovni pečici (razen, če boste folijo poprej odstranili).

Aluminijaste folije nikoli ne uporabljajte za živila in jedi, ki imajo veliko kisline! Folija v stiku s kislino reagira in folija se uničuje. Torej je ne uporabljajte pri kislem zelju, limonah, jagodičevju, paradižniku …

Prozorna folija

Prozorna plastična folija je najboljša za jedi in živila, ki vsebujejo kislino, za sveže pripravljene jedi (na primer sendviče) ter sveže odrezano zelenjavo (na primer glavo kitajskega zelja).

Če v prozorno plastično folijo zavijete polovico avokada ali jabolka, ki je niste uporabili, sadež na mestu reza ne bo porjavel.

Plastična folija je nadvse uporabna pri pripravi mesa – če ga daste v marinado ali nanj nanesete začimbe, ga zavijte v plastično folijo in hitreje bo vsrkalo arome.