marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Varčne žarnice

Pošlji prijatelju

varčni žarnici kot cvetova na bambusovih steblihFotolia

Kompaktne fluorescentne žarnice so moderen tip žarnic, ki jih je možno namestiti v klasične svetilke, v katere sicer nameščamo standardne žarnice na navoj. Tako imenovane »varčne žarnice« so od klasičnih sicer res nekoliko dražje, vendar pa vam kljub temu prihranijo denar, saj porabijo manj električne energije.

Večina kompaktnih fluorescentnih žarnic sploh ni podobna navadnim žarnicam: na navoj so pritrjene steklene paličice oziroma cevke, ki so lahko tudi zavite v takšno ali drugačno obliko. Da bi vseeno dajale izgled navadnih žarnic, pa so te cevke včasih zaprte v zunanjo stekleno kroglo, ki je lahko tudi iz belega stekla.

Varčne žarnice delujejo bolj ali manj tako kot vse »fluorescentke«: notranjost je prevlečena s fosforjem, ki oddaja svetlobo, vsebujejo pa tudi tako imenovani elektronski balast, ki žarnico »zažene«.

Kompaktne fluorescentne žarnice porabijo precej manj energije kot klasične žarnice, torej pri njih manjša količina Watt-ov daje enako svetlobe, kot večja količina Watt-ov pri navadnih. Za lažjo predstavo si poglejmo primerjavo Watt-ov pri enaki svetilnosti:

Navadna žarnica     Varčna žarnica

40 W                             7 – 10 W

60W                             15 – 18 W

100W                           20 – 25 W

150W                           32 W

Kaj pa stroški?

Za ceno varčne žarnice je možno v povprečju kupiti kar osem običajnih, torej so varčne precej dražje. Kljub temu pa se strošek nakupa zaradi privarčevane energije pri varčni žarnici povrne že po 900 urah svetenja. In ker varčne žarnice svetijo kar 8 000 ur, lahko z eno samo žarnico privarčujete kar precej.

Kompaktne fluorescentne žarnice je najbolje uporabljati v prostorih, ki jih uporabljate zelo veliko. Če je razsvetljava potrebna v povprečju tri ure na dan preko celega leta (recimo eno uro na dan poleti in 5 ur na dan pozimi), potem se vam bo nakup povrnil v enem letu. V prostorih, kjer umetne svetlobe ne potrebujete pogosto, pa njihova uporaba res ni najbolj smiselna – če žarnica gori zgolj eno uro na dan, se vam bo začetni strošek nakupa povrnil šele v dveh letih in pol.

Pri nakupu varčne žarnice bodite za čim večjo učinkovitost pozorni še na eno stvar: blagovno znamko. Dostikrat se namreč zgodi, da lahko kupite nekoliko cenejšo žarnico kakšnega proizvajalca z daljnega vzhoda, vendar pa se pri njih pogosto izkaže, da imajo krajšo življenjsko dobo kot žarnice priznanih proizvajalcev.

Oglašujte pri nas