marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Tekstilne talne obloge

Pošlji prijatelju

mlad par leži na zelenem tapisonuFotolia

»Tapisoni« in podobne tekstilne talne obloge so bili še nedavno obsojeni na težko usodo: kdorkoli se je lotil prenove stanovanja, se jih je znebil ter jih zamenjal s parketom ali laminatom. In tudi pri novogradnjah je bilo tako, da smo se raje odločali za »trda« tla, ki naj bi jih bilo lažje čistiti ter vzdrževati. Vendar pa: edino tekstilne talne obloge nudijo mehkobo pod podplati.

Tekstilne talne obloge so bile nekoč res neodporne na madeže ter umazanijo. Danes so izdelane iz materialov, ki se jih čisti kot »za šalo«, zato čiščenje ne more biti več razlog, da si jih ne bi privoščili. Prav tako vam sesanje obloge ne vzame nič več časa kot čiščenje parketa, ki ga morate najprej pomesti ali posesati, ter nato še pomiti.

Pogost razlog, da so bile tekstilne talne obloge v zadnjih letih zapostavljene, pa je tudi naraščanje števila alergij, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Tudi ta težava je odpravljena, saj tržišče po zaslugi modernih tehnologij ponuja obloge, ki so neškodljive tudi za alergike. Alergij oziroma pretiranega odziva na alergene iz okolja sicer ne morejo preprečiti, vendar pa so zasnovane tako, da ne povzročajo novih virov nevšečnosti, saj ne dovoljujejo dodatnega nabiranja prahu ter drugih alergenov.

Zakaj tekstil?

Tople in mehke talne obloge so od nekdaj uporabljali v hotelskih sobah, saj so hoteli gostom ponuditi prijeten občutek domačnosti. Ko se gost zjutraj zbudi in sede na rob postelje, se njegova stopala dotaknejo mehkega in toplega materiala, ne pa trdih in hladnih tal. In ta filozofija se ponovno vrača tudi med domače stene: v hiši hočemo toplino in udobje, tla, po katerih lahko hodimo bosi. Seveda ne v kuhinji, kjer se nabirajo na tleh tudi večje smeti, ter prostorih, kjer je veliko »težkega prometa«, na primer v vetrolovih in na hodnikih – tekstilne talne obloge oziroma tepihi so primerni predvsem za prostore, ki so namenjeni udobju. Torej spalnicam in dnevnim sobam, kjer preživljamo svoj čas neobremenjeno.

Kakšne obloge?

»Tapisoni« so večinoma izdelani iz visoko kakovostnih umetnih materialov, čeprav si lahko privoščite tudi naravne. Barve, vzorci in njihova debelina pa so seveda odvisni od posameznikovega okusa ter lastnosti prostora, kjer bomo oblogo položili.

Medtem, ko so za poslovne prostore primerne obloge s preprostimi in geometrijskimi vzorci, večinoma v nevsiljivih, »poslovnih« barvah, so se za hotelske sobe vedno izbirali veliki in razkošni vzorci v množici pisanih barv. Prav tako je bila obloga v pisarnah vedno nekoliko tanjša, v hotelih pa (razen na hodnikih) precej debela in zato še bolj udobna. Za svoj dom pa je potrebno poiskati kompromis med obema skrajnostima: preprogo, ki ne bo niti dolgočasna niti preveč razkošna, in takšno, ki do dovolj debela za občutek mehkobe, ter dovolj tanka, da se vanjo ne bodo »zažirale« smeti.

Večina ljudi se odloči, da bodo imeli v dnevni sobi nekoliko tanjše ter »gladke« obloge. To je namreč prostor, kjer imamo pogosto obiske, ki jim postrežemo tudi s kakšnim prigrizkom, torej mora biti preproga enostavna za čiščenje. V spalnih prostorih, ki jih uporabljate zgolj vi, pa imate lahko tudi debelejšo oblogo, ki ni gladka, temveč precej »kosmata« - takšne preproge se nekoliko težje sesajo, vendar pa je v spalnih prostorih seveda manj umazanije. Gladkejše naj bodo vsekakor tudi obloge v otroških sobah, ki niso namenjene zgolj spanju, temveč tudi igri.

V klasično opremljenem domu vam bodo najbolje služile obloge v nežnih in svetlih pastelnih odtenkih, ki bodo vaš dom optično povečale. Enake lahko izberete tudi pri modernejši opremi, ali pa se odločite tudi za živahnejše barve. Vzorcem se je pri oblogah »od stene do stene« najbolje izogniti, saj se lahko velike površine z vzorci hitro naveličamo. Razen, če ste izjemno drzni, ali pa je vaš dom specifično tematsko opremljen.

Oglašujte pri nas