marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pospravljanje in shranjevanje – hitre rešitve

Pošlji prijatelju

zofa s predalnikiFotolia

Se vam zdi, da je vaš dom postal odlagališče reči, za katere ne veste, kam bi jih pospravili? Kar priznajmo – nihče nima tako velikega stanovanja ali hiše (pa naj bo še tako ogromna), da se ne bi spraševal, kam s stvarmi, ki niso vsakodnevno v uporabi: sezonska in športna oblačila, osebna in poslovna »papirologija«, tehnološke »igračke«, športna oprema, potrebščine za ustvarjanje in orodje za hobije … Kam jih torej pospraviti?

Začetek pomladi je običajno dobra motivacija, da svoj dom temeljito očistimo in pospravimo, a tudi spomladansko čiščenje ne more opraviti z vso »kramo«, če nimamo primernih prostorov za shranjevanje. Zato je treba najprej preveriti, kje imamo prostor oziroma kje ga ustvariti in si narediti »mini skladišče«. Včasih namreč o določenem prostoru v našem domu sploh ne razmišljamo in pravzaprav ne vemo, da ga imamo in bi ga lahko izkoristili – vendar je teh prostorčkov v vsakem domu kar nekaj in kar čakajo, da jih z nekaj domiselnosti zapolnimo. Potrebno je le narediti kakšno polico, mizico ali predal, pa se lahko neorganiziranosti znebimo enkrat za vselej.

Kuhinja in kopalnica

V kuhinji imate gotovo kakšen prostorček, v katerega lahko potisnete manjši lesen servirni voziček ali pa sistem košaric na kolesih. Tako imate dodatne police za shranjevanje, ki vam lahko po potrebi služijo tudi za serviranje prigrizkov. Košarice na koleščkih bodo uporabne tudi v kopalnici, saj lahko vanje shranite vse tiste drobnarije, ki bi se sicer izgubile.

Razmišljajte vertikalno – ljudje smo vse preveč nagnjeni k temu, da stvari zlagamo eno poleg druge, namesto eno vrh druge, zaradi česar ostanejo stene pogosto neizkoriščene. Košarice za lončke z začimbami ali kozmetične pripomočke torej namestite na steno eno nad drugo.

V trgovinah z dodatki za dom boste z lahkoto našli ozke omarice, namenjene shranjevanju zdravil, prve pomoči ali za shranjevanje ključev. Te so vedno odlična rešitev za drobne predmete, tudi v kuhinji in kopalnici.

Prehodni prostori

Prehodni prostori kot so veže, vetrolovi in hodniki, so običajno precej neizrabljeni. Tudi če imate med enimi in drugimi vrati zgolj za slab meter prostora, ta kar kliče po tem, da ga zapolnite s policami in plitvimi omaricami za odlaganje nakupovalnih vrečk, čistilnih sredstev, vrtnarske opreme … Saj veste: tudi za šale in rute ali partnerjeve čepice ne potrebujete širokih polic. V neizpostavljenih prostorih, ki jih gostje običajno ne vidijo, lahko naredite police tudi nad vrati!

Poleg vhodnih vrat si izborite prostor za mini mizico. Lahko je tako ozka, kot da bi kdo običajno mizico prežagal na pol – na njen bo še vedno dovolj prostora, da odložite ključe, pošto, pasji povodec, sončna očala …

Ste opazili, koliko prostora v vaši hiši zavzame stopnišče? Izkoristite ga, pa ne zgolj za slike in fotografije. Če imate nekoliko bolj »svobodnjaško« urejeno stanovanje, je lahko na vsaki stopnici (ob notranjem robu) ličen zabojček, v katerem imate knjige, tu in tam pa lahko na vrh kakšnega postavite tudi lončnico. Stene na stopnišču pa so idealne za moderne ozke police, na katerih lahko hranite CDje in DVDje.

V prehodne prostore namestite dovolj stenskih obešalnikov – nanje lahko obesite skorajda vse.

Kam s papirji in potrebščinami za hobije?

Prostor, ki je v vsakem domu preko dneva neizkoriščen, je spalnica. Pravzaprav je ta precejšnja »potrata«, če pomislimo na to, da jo potrebujemo zgolj za spanje. Naj bo torej uporabna – v njej je z omaro s knjižnimi policami ali tudi kar s preprosto špansko steno z lahkoto izolirati manjši prostorček, v katerega lahko namestite majhno mizico za računalnik. Poleg tega je spalnica tudi prostor, v katerega gostje ne zahajajo, zato ne bo nič hudega, če imate kdaj v njej zaradi papirjev ali knjig malo več nereda.

Če ste imeli kot otrok zelo majhno sobico in v njej dvižno posteljo, potem že veste, kako praktično je, da lahko pohištvo enostavno »zaprete« in s tem pridobite prostor, pa še pospravljeno je takoj videti. Zakaj si torej sedaj ne bi omislili dvižne mizice? Morda imate doma dvižno mizico, ki ste jo nekoč uporabljali za previjanje otroka, ali pa vam jo lahko naredi tudi mizar. Ko mizico potrebujete za ustvarjanje, jo enostavno spustite s stene, sicer pa bo pospravljena in ne bo nikogar motila. Če imate prostor, naj se mizica spusti ali izvleče iz predalnika – tako boste lahko potrebščine po uporabi spravili v predale.

Kaj imate pod posteljo in kaj pod kavčem v dnevni sobi? Nič – razen prahu?! Potem je to dober prostor za nekaj predalnikov na kolescih.

Brez tehnologije ne gre …

… z njo je pa tudi sam križ. Računalniki, kabli, polnilci in vse ostalo nam hitro vzamejo cel kup prostora. Najlažje je, če si lahko privoščite »multimedijski stolp«, torej omarico, na kateri bodo vsi predvajalniki, ki ima zadaj izhode za kable, poleg pa še zaprt prostorček za vse dodatke, ki spadajo k tehnologiji.

Kar se le da, pritrdite na steno. Televizija, predvajalnik CDjev, zvočniki in ostalo bodo videti mnogo manj »nastavljeni«, če bodo imeli svoje stalno mesto tam, kjer bi bil sicer prazen prostor.

Če ste še posebej stisnjeni in nimate kam postaviti računalnika, razmislite o majhni kotni mizici. V kotih stanovanj se običajno nabira prah ali pa v njih stoji kakšna roža ali okras, tako da to ne bo velika žrtev. Saj veste – bolje je imeti kotno mizico v primernem prostoru, kot pa računalnik postaviti v prostor, kjer ne marate delati, ali pa preko pol stanovanja vleči kable, ker vam wi-fi »ne lovi« zaradi prevelike oddaljenosti ali predebelih sten.