marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Poletje na terasi

Pošlji prijatelju

terasa z zunanjim kaminom, mizo, stoli in rdečim senčnikomFotolia

Prihaja poletje, ko si bomo večino časa (vsaj takrat, ko ni pripeke) želeli preživeti zunaj, zato je zadnji čas, da si ustvarimo prijetno teraso ali atrij. Tudi če se zdi, da za udoben kotiček z mizo, stoli in ležalnikom nimamo prostora, ga je možno najti – svojo teraso, kjer bomo poleti pili limonado, brali knjige in zvečer ob svečah klepetali s prijatelji, lahko ustvarimo na neuporabnih prostorčkih, ki jih nikoli ne uporabljamo.

Dolg dovoz

Imate do vaše hiše dolg dovoz? Ni nujno, da parkirate prav pred vhodom – raje naj tam nastane terasa. Zadnji del dovoza lahko preprosto ločite z nekaj velikimi lončnicami (na primer hibiskusi, kamelijami ali oleandri). Uredite tla: položite betonske plošče, les, natresite prodec ali koščke lubja, pogrnite »umetno travo«. Nato potrebujete še senčnik ali »arafata«, staro zofo, ki jo pogrnete s pisanim pregrinjalom (kupite poceni tkanino na kilogram), mizo in stole. Večerno atmosfero polepšajte s svečami, ki jih postavite v visoke steklene lonce (vaze), da jih ne bo ugašal veter.

Travnik za hišo

Če želite kotiček za prebiranje knjig, srkanje limonade in večerno druženje ustvariti za hišo, je najbolje urediti kotiček, kjer boste imeli postavljeno mizo in stole, da boste lahko zunaj postregli tudi kosilo ali večerjo. Najbolje je, da izberete prostor v bližini večjega drevesa, da boste imeli dovolj sence (nekaj dni opazujte gibanje sonca ter si zapomnite, kako se giba senca drevesa).

Uporabite nekaj količkov in vrvico, da označite prostor, ki bi ga radi spremenili v teraso. Ko ste o njem popolnoma prepričani, ob vrvici z lopato odstranite travo in zemljo, ter ju nadomestite s prodcem. Na ta način boste ustvarili mejo med travnikom in teraso. Znotraj te meje lahko travo kasneje nadomestite s peskom, ali pa celo položite betonske plošče (če se odločite imeti teraso na tem mestu za vedno).

Okoli terase razporedite laterne ali svetilke, ki se polnijo na sončno svetlobo, na sredo izbranega prostora pa postavite jedilno mizo in stole – najbolje kovinske, iz plastične imitacije ratana ali pa tudi lesene (zlasti, če vam je blizu »italijanski« stil). Mizo pregrnite s prtom in že ste pripravljeni za sprejemanje gostov.

Zelenica pred hišo

Če živite v strnjenem naselju, je zelenica pred hišo verjetno zgolj nekakšen okras pred vhodnimi vrati – kar pomeni, da je lepa, vendar neuporabna in neizkoriščena. Morda ste že razmišljali, da bi na meji med vašo parcelo in ulico zasadili živo mejo, vendar ta žal ne bo zrasla dovolj hitro, zato si raje pomagajte s kakšno pergolo, po kateri se lahko vzpenja jasmin, slak ali kakšna grmovnica – tako boste ustvarili zeleno »špansko steno«, ki vas bo zakrila pred pogledi sosedov. Če vam pergole ali brajde niso pri srcu, visoke zidane ali lesene ograje pa tudi ne želite, si lahko pomagate s kakšno hitro rastočo rastlino – hitro in visoko zrastejo na primer bambusi (ki tudi odlično prenašajo naše hladne zime).

Na novo teraso postavite manjšo mizico in udobne stole, pa tudi kakšen ležalnik, vse skupaj pa oblazinite s prijetnimi pisanimi blazinami. Na drevo v bližini namestite drobne bele novoletne lučke (za zunanjo uporabo).

Tako – pa ste pripravljeni za tople poletne večere …