marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

“Pakiranje” posode za selitev

Pošlji prijatelju

ženska pakira posodoFotolia

Kljub temu, da naj bi bila selitev v novi dom eno samo veselje, je pri njej tudi marsikaj zoprnega. Ženske poleg pakiranja vsega ostalega v hiši vedno doleti tudi pakiranje posode – pravzaprav tako loncev kot jedilnega pribora in kozarcev, vaz ter vseh ostalih občutljivih in drobnih reči. Čeprav nas večina danes nima kakšnega dragocenega porcelana, ki je bil še last naših babic, je treba kljub temu poskrbeti, da bo vsaka stvar varno spravljena in bo na novo lokacijo prispela nepoškodovana.

Kaj potrebujete?

Potrebovali boste škatle – naj bodo iz kar se da debele lepenke. Nekaj naj bo večjih, večinoma pa boste potrebovali takšne, ki so srednje velikosti. Če boste v ogromno škatlo stlačili cel jedilni servis, je namreč niti dvigniti ne boste mogli. (Selitveni servisi v tujini uporabljajo za selitve posode posebne škatle za posodo, ki so v obliki sodov oziroma valjev, vendar se boste morali pri nas najverjetneje zadovoljiti kar z običajnimi škatlami iz trgovine, saj gotovo ne želite imeti stroškov z embalažo.)

Pripravite si dovolj lepilnega traku, s katerim boste dno škatel dobro zalepili. Lepilni trak naj bo močan in širok. Če je možno si izposodite tudi aplikator za lepljenje traku (če je kdo od prijateljev trgovec ali skladiščnik).

Potrebovali boste veliko časopisnega papirja, da boste vanj zavili posodo ter z njim obložili notranjost škatle. Časopisni papir je seveda umazan, zato vas v novem domu čaka kar dosti pomivanja posode …

Nazadnje potrebujete še nekaj pridnih rok. Tudi najmlajši šolarji lahko pomagajo – njim bo takšno delo celo v užitek, saj je zanje celoten postopek selitve prava dogodivščina pri kateri z veseljem sodelujejo ter se počutijo koristne.

Kako se lotiti dela?

Dno škatle najprej prekrijte z zmečkanim časopisnim papirjem. Če boste dno prekrili zgolj s prepognjenim papirjem, bo ta vpil mnogo manj sile pri tresljajih, zmečkan papir pa dejansko deluje kot vzmet.

Posodo vedno zlagajte v škatle tako, da je na dnu najtežja in najbolj robustna, na vrhu pa naj bodo drobnejše in bolj občutljive stvari. Tudi pri pakiranju stekla naj bodo spodaj težki stekleni ali kristalni pladnji, na njih težki vrčki za pitje, potem pa čedalje lažje stvari iz čedalje tanjšega stekla. Na vrhu naj bo spet plast zmečkanega papirja.

Seveda ne pozabite, da je treba vsak kos, preden ga daste v škatlo, dobro zaviti v časopisni papir. Vaze in kozarce ter zavijte tako, da zgornji rob papirja potlačite v notranjost. Kozarce iz zelo tankega stekla ali kristala zavijte v dvojno plast papirja.

Krožnike enostavno zložite enega na drugega, tako da so večji spodaj in manjši zgoraj, med njimi pa naj bosta vsaj dve plasti časopisnega papirja.

Vsako zavito posodo položite v škatlo, prazen prostor med posodami pa ponovno zatlačite z zmečkanim papirjem. Z njim obložite tudi kote škatle, saj je tam večja nevarnost, da pride do udarca.

Na vrhu škatle naj bo toliko zmečkanega papirja, da se pokrov škatle ne ugreza, ko ga enkrat zaprete in zalepite, temveč je občutiti, da je v škatli nekaj trdega in se lepenka ne vda.

Nazadnje škatle še dobro označite. Na vsako napišite »kuhinja« ali »jedilnica«, da bodo vsi vedeli, v kateri prostor novega doma je treba škatlo odložiti. Pod oznako prostora napišite, kaj se v škatli nahaja, da boste vedeli, po kakšnem vrstnem redu jih odpakirati in v katerih so stvari, ki jih najbolj nujno potrebujete in jih morate torej najprej pomiti v stroju.

Podobni članki