marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Opremljanje otroške sobice

Pošlji prijatelju

postelja v kičasti otroški sobiFotolia

Če otroške sobice ne želite prenavljati ter zapravljati denarja vsakih nekaj let (ko bo vaš malček prerasel posteljo ter uničil pohištvo), potem je najbolje, da se nakupa pohištva ter ostale dekoracije za otroško sobo lotite z dobrim načrtom ter precej premisleka.

Pameten izbor pohištva

Tako kot otroci prerastejo oblačila in čevlje, lahko prerastejo tudi pohištvo. Še posebej, če najprej kupite tistega, ki je namenjeno dojenčkom in vam bo služilo zgolj prva tri leta, nato pa boste morali kupiti pravo otroško sobo ter kasneje še mladinsko sobo. In to po možnosti za vsakega otroka posebej, saj bo prvi deček in druga deklica. Da sploh ne govorimo o tem, na koliko različnih načinov znajo mulčki pohištvo popolnoma uničiti…

Da se temu izognete, je najbolje, da že na samem začetku kupite kakovostno pohištvo, ki bo preneslo tudi najbolj neumne in najbolj drzne otroške eksperimente, prav tako pa bo prilagodljivo. Prilagodljivost je možno doseči na dva načina: s tem, da se prilagaja namembnost pohištva, ter s tem, da ga je možno prilagoditi različnim stilom.

Raznolikost v namembnosti vas ne bo nikoli razočarala. Recimo, da kupite za otroka najprej posteljico z letvicami, na kateri pa je letvice in ograjico možno kasneje odstraniti. S tem dobite »navadno« otroško posteljo. In ko jo vaš otrok preraste, jo lahko enostavno podaljšate, tako da na sredinski del dodate še eno ploščo – saj veste, tako kot je možno po velikosti prilagajati ter raztegovati otroške rolerje. Ko postane otrok najstnik, ter zahteva francosko posteljo ali celo želi spati zgolj na »jogiju«, pa tudi ni težav – takšno posteljo lahko ponovno razdelite na pol, dodate dva para »nogic« ali kolesc, ter dobite lepo oblazinjena fotelja.

Druga možnost je, da otroku najprej res kupite zibko, nato pa prične s spanjem na postelji v obliki zofe, ki ji lahko za prva leta namestite dodatne višje stranice, da otrok med spanjem ne bi padel s postelje. Ko je čas za običajno posteljo stranice zgolj odstranite. In ker postelja v osnovi izgleda kot zofa, jo bo lahko vaša najstnica kasneje zgolj prekrila s pregrinjalom ter okrasnimi blazinami, pa bo na njej nastal prijeten kotiček za druženja s prijateljicami.

Enako velja seveda tudi za previjalne mizice – marsikateri proizvajalci danes ponujajo previjalne mize, pri katerih se kasneje zgornja plošča, namenjena previjanju, enostavno odstrani ter zamenja z ožjo, mizica pa se tako spremeni v komodo. Ali pa se nanjo namesti še večja plošča in mizica lahko postane čisto prava pisalna miza.

Prilagodljivost v stilu je najlaže doseči s tem, da je pohištvo povsem »neopredeljenega« ter nevtralnega videza. Piko na I torej naredijo detajli. Posteljo, ki ni v obliki avtomobila ali rakete, je namreč enostavno prilagajati odraščanju vašega otroka zgolj z detajli, na primer posteljnino ali dodatki, ki jih pritrdite nanjo. Soba je lahko tako enkrat v stilu dudic, drugič metuljčkov, tretjič princesk, nato pop zvezdnikov in podobno.