marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nakup usnjene “sedežne”

Pošlji prijatelju

ženska leži na usnjeni sedežniFotolia

Marsikdo si v svojem sanjskem domu zamisli udobno sedežno garnituro iz usnja. In ko se loti listanja katalogov ali obišče nekaj prodajaln, se ne more znebiti občutka, da bi ga lahko prodajalci dobro potegnili za nos, saj o usnju pravzaprav ne ve ničesar. To pa pomeni, da ne more vedeti, kakšno kakovost mu ponujajo za določeno ceno. In nenazadnje: je cena res odvisna zgolj od blagovne znamke?

Če mislite, da je za kos usnja, s katerim je prekrit del naslanjača, potrebna zgolj krava, se precej motite. Kravja koža namreč sama po sebi še zdaleč ni primerna za uporabo v pohištveni industriji, prav tako kot iz nje ne morete izdelati niti oblačil niti čevljev. Če ste imeli kdaj v svojem domu na tleh namesto preproge ustrojeno kravjo kožo, potem verjetno veste, da je za to pretrda in predebela.

Debelina in mehkoba

Da iz kože nastane usnje, poskrbi cela vrsta postopkov v usnjarski industriji. Kožo je med drugim potrebno obdelati tudi tako, da se jo razteguje ter s tem mehča in tanjša, nato pa posamezne kose med seboj ločijo po kvaliteti, ki se označuje s težo usnja – torej podobno kot pri papirju, kjer se njegova »debelina« ravno tako meri v gramih na kvadratni meter. Seveda so tudi pri vsaki posamezni koži razlike v kvaliteti: tisti del usnja, ki ga je »krava darovalka« nosila na hrbtu, je v osnovi trši in po zaključenem postopku obdelave kvalitetnejši od tistega, ki ga je imela na trebuhu, kjer je mehkejši in sam po sebi tanjši.

Razlike v debelini in trdoti oziroma prožnosti usnja, seveda močno vplivajo na ceno pohištva. Proizvajalci, ki uporabljajo zgolj najkvalitetnejše usnje, zato za povprečen družinski proračun pogosto niso dosegljivi. Vendar pa to ne pomeni, da se morate usnju odreči: tudi sedežna iz manj kvalitetnega usnja bo imela še vedno daljšo življenjsko dobo kot oblazinjeno pohištvo »oblečeno« v tekstil. Če želite nekoliko prihraniti, se lahko vedno odločite za pohištvo, pri katerem so uporabljene različne kvalitete usnja – tisti deli sedežne, ki najbolj občutijo uporabo (na primer naslonjalo za roke, blazina za sedenje ter blazina za naslon), naj bodo iz usnja visoke kvalitete, drugi deli pa so lahko iz manj kakovostnega usnja, saj pravzaprav ne bodo služili sedenju.

Oglašujte pri nas