marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Mozaiki – mojstrske sestavljanke

Pošlji prijatelju

steklen mozaikFotolia

Človeška nagnjenost k sestavljankam je prav neverjetna. Nekateri sestavljajo puzzle. Budisti iz različno obarvanega peska »sestavljajo« mandale, ki jih potem pometejo na en kup, kot da vanje niso vložili ure in ure dela. Otroci pa se že več kot šest desetletij zabavajo z barvnimi plastičnimi žebljički, ki jih zapikujejo v ploščo z luknjicami, ter tako ustvarjajo prav neverjetne vzorce in podobe. Mozaike imamo torej vsi v krvi.

Ljudje, ki cenijo klasično umetnost v moderni preobrazbi, cenijo tudi mozaike. Ki niso umetnina zgolj zaradi podobe, ki jo predstavljajo, temveč tudi zaradi same tehnike izdelave. Dandanes veljajo predvsem za »luksuzno izvedbo«, ki nadomešča keramične ploščice in marmor ter druge kamne v velikih ploskvah, saj ravno zaradi svoje prefinjenosti in drobnosti omogočajo umetniško izražanje.

Mozaiki nam dejansko niso bili še nikoli tako blizu kot ravno v zadnjih letih. Zahvaliti se moramo digitalni fotografiji, ki je ljudem predstavila novo dojemanje podob. Približala jim je dejstvo, da je prav vsaka fotografija sestavljena iz drobnih barvnih pikic, ter jih s tem naučila gledati »na veliko« in »od daleč«. Torej ravno tako, kot moramo opazovati tudi mozaike.

Kakšna sestavljanka je mozaik?

Mozaik lahko predstavlja podobo ali zgolj vzorec, v zadnjem času pa so lahko njegovi delčki razporejeni tudi tako »neumetniško«, da gre pravzaprav zgolj za zbirko koščkov, ki nima namena predstavljati kar koli urejenega, temveč zgolj poudariti sam princip mozaika. Sestavljanke so lahko iz koščkov stekla, kamna, keramike in celo kombinirane z dragimi kovinami. Oblike delcev so lahko pravilne, na primer okrogle ali kvadratne, lahko pa so tudi čisto naravnih in neobdelanih linij, ki niso fino brušene. Prav tako ni nujno, da je mozaik zgolj dvodimenzionalen – zaradi različnih debelin materiala je možno v mozaiku pridobiti tudi globino, kar je še posebej popularno v primeru, ko se za mozaik uporabljajo naravni kamenčki, ki so med seboj po sestavi in barvi enaki.

Kolikor dela, tolikor denarja

Če bi mozaike načrtovali tako, kot so jih stari Rimljani, ne bi prišli prav daleč. Takrat je bila izredno zahtevna že sama priprava terena, saj so bile natančno predpisane mnoge plasti, ki naj bi utrdile tla pod mozaikom. Danes je nekoliko lažje, čeprav gre še vseeno za zahtevno delo – pri umetniških mozaikih se lahko za sestavljanje kamenčkov v podobo porabi več kot 100 ur za en sam kvadratni meter mozaika. Da bi bilo delo čim hitrejše ter čim cenejše, se zato za dekoracijo domov navadnih smrtnikov običajno uporabljajo »kamenčki«, ki so pravilnih oblik in imajo velikost vsaj 2 x 2 centimetra oziroma enak premer.

Večina ljudi se zaradi same cene ter zamudnosti dela za mozaik sploh ne odloči, temveč raje kupijo keramične ploščice, ki so oblikovane tako, da oponašajo mozaike. In če želijo velik prostor, na primer bazen, vseeno prekriti z mozaikom, se ponavadi odločijo za manjšo podobo na sredi, ostalo pa so enako obarvani delci enakih dimenzij.

Oglašujte pri nas