marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako oblikovati stopnišče?

Pošlji prijatelju

modern interier s stopniščemFotolia

Poleg zagotavljanja prehoda med etažami, kar je povsem praktična naloga, služi večina stopnišč tudi kot močan oblikovni element. Stopnice namreč v vsak dom vnesejo ravne ali mehke zaobljene linije ter nudijo ponavljajoči se ritem in vzorec. Torej niso zgolj še en element stavbnega pohištva, ampak možnost za kreativnost in izražanje.

Stopnice lahko uporabljate zgolj za premagovanje višinskih razlik v vašem domu. To velja zlasti za tiste, ki so stisnjene v kakšen obroben del hiše, kjer se jih iz bivalnih prostorov morda niti ne vidi. Če je tako, potem vam o njih ni potrebno posebej razmišljati. Kadar pa se odločite za stopnice, ki naj bi estetsko dopolnjevale vaš dom in so postavljene na vidno mesto, potem je treba nekoliko razmisliti o njihovi obliki, materialih, osvetlitvi in podobno. In takrat se boste verjetno zavedli, da je vaš dom morda celo premajhen za takšne sanjske stopnice, kot ste jih videli v kakšnem katalogu, saj stopnišča kvadraturi vaše hiše »odžrejo« precej zajeten delež.

Koliko prostora?

Stopnice so običajno široke med 90 in 120 cm, vendar pa se v sodobni arhitekturi lahko spremenijo tudi v dvometrske ploskve – širše kot so, večji občutek prostornosti in neomejenosti celotnega bivalnega okolja zagotavljajo. Vendar pa zanje pogosto ne moremo potrošiti toliko prostora.

Od prostora, ki je na voljo, je odvisen tudi naklon stopnišča ter globina pohodne ploskve posamezne stopnice. Standardno mero stopnice izračunamo glede na povprečni korak, ki znaša 63 centimetrov. Globino stopnice nato prilagodimo naklonu po enačbi:

2x globina + višinska razlika med posameznima ploskvama = 63 cm

To pomeni, da je pri pohodni ploskvi globine 30 cm najustreznejša razlika v višini med posameznima stopnicama 16,5 cm.

Ne glede na to, kako bi lahko v teoriji prilagajali enačbo za izračun, pa je dejstvo, da so stopnice neudobne, če so ploskve globoke zgolj toliko, da niti s celim stopalom ne morete stopiti nanje, ali pa, če je razlika v višini med posameznima ploskvama tako velika, da se počutite, kot da bi šli na Triglav. Dobro se je torej držati pravila, da naj pohodna ploskev meri nad 30 cm, višina pa naj bo manjša od 21 cm. Tako bodo stopnice tudi zadostile standardom – ti pa so določeni z namenom, da ne bi prihajalo do padcev in nesreč.

Pri prostoru pa velja še ena omejitev: v višino. Nad stopnicami mora biti vedno dovolj stojne višine. Torej je potrebno pri izvedbi še posebej paziti, ko jih nameravate umestiti k zunanji steni, vaša hiša pa je mansardna in ima zato na prehodu v zgornjo etažo že »poševne« stene.

Oglašujte pri nas