marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izognite se napakam pri dekoraciji doma

Pošlji prijatelju

prazni okvirji na vzorčasti steniFotolia

Barvne sheme ne delujejo na silo

Ne skušajte »prisiliti« stvari, da se ujemajo. Samo zato, ker imate rumeno zofo, to še ne pomeni, da se bo ta ujemala z rumenimi lamelnimi zavesami. Raje izberite nasprotno barvo iz barvnega kroga ali se celo odločite za več barv.

Ne zanemarite glavnega elementa sobe

Glavni element sobe je običajno največji ali najbolj zanimiv element, ki deluje kot nekako »stičišče«, okoli katerega uredimo ostale reči. To je lahko kamin, zofa ali kar koli drugega, kar v sobi takoj pritegne pogled. Pohištvo in dodatke uredite glede na ta element.

Pohištvo naj ne bo ob stenah

Pohištva nikoli ne razporedite ob zunanjih robovih oziroma ob stenah sobe (razen če nimate dovolj prostora in res ne gre drugače). Raje pohištvo uredite v »kupčke« oziroma »gruče«, pri čemer naj bo tudi osrednji del sobe zaseden.

Ne delajte ovir

Jedilna miza naj nikoli ne stoji tam, kjer je jasno, da bi lahko bil odličen prehod. Gibanje po domu naj bo enostavno in naravno. Naj se stvari umaknejo vam, ne pa vi njim.

Ne sprejmite cenenega

Ne izberite kosa pohištva ali dekorativnega elementa zato, ker ima lepo barvo ali zabaven vzorec. Najprej se prepričajte, da je kakovostno izdelan. Pri kakovostni izdelavi lahko še vedno poskrbite za drugačno barvo, medtem ko bo nekakovosten kos hitro neuporaben.

Ne zapravljajte za trende

Nekatere reči so res »trendy«, a trendi se hitro menjajo. Razen, če vam denarja res ni škoda, raje izberite stvari, ki bodo trajale dlje časa in ne bodo že po letu dni videti zastarele.

Znebite se neskladnega pohištva

Če v domu nasledite ali z različnih vetrov dobite opremo, ki ni skladna, ukrepajte. Domislite se načina, s katerim se bodo ujemali – na primer poskrbite za nove prevleke zofe ali novo barvo kredence. In če ne gre, pač ne gre – kosov, ki niso takšni, kot bi morali biti, se znebite.

Ekstravagantni neuporabni kosi

Če kos opreme ali dekoracije nima neke uporabne funkcije, dobro premislite, ali ne bi denarja raje spravili nazaj v denarnico. Dodatke, ki imajo samo en namen – ta, da so videti »kul« in lepi – kupite zgolj, če točno veste, kaj boste z njimi in kam jih boste postavili.

Ne hranite stvari zgolj zato, ker mislite, da bi jih morali

Ne imejte slabe vesti, če bi se radi znebili kosa pohištva, ki ste ga dobili od tete. Če vam ni všeč ali pač ni skladen z vašim domom, se ga znebite. Nenazadnje gre za vaš dom!

Ne imejte ničesar grdega

Seveda: vsake oči imajo svojega malarja. Vendar ne mislite, da vam bo sčasoma postalo všeč nekaj, kar vam ni. Pa naj bo kdo drug še tako prepričan, da se motite …

Ne razstavite vseh osebnih zakladov

Svojega doma ne preobtežite z zbirkami. Bolje, kot da imate na polici sto keramičnih angelcev je, da jih imate zgolj nekaj, druge pa pospravite – tako bo imel vsak svojo težo in pomen. Od časa do časa jih seveda lahko zamenjate. In še nekaj – cela razstava drobnih predmetov vam bo gotovo odveč takrat, ko bo treba pobrisati prah.

Ne pozabite na detajle

Nikar zgolj ne prebarvajte sten in po prostoru razporedite pohištva. Upoštevajte tudi detajle, ki bodo naredili vaš stil dekoracije unikaten. Poiščite zanimive svetilke, razporedite knjige in zgoščenke, uporabite pregrinjala in okrasne blazine, stene opremite s slikami ali fotografijami, ne pozabite na dišeče sveče in rože …

Oglašujte pri nas