marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbor svetil za dom

Pošlji prijatelju

dnevna soba s črnim lestencemFotolia

Barvne in druge zapovedi

Kadar dom opremljate sami, brez pomoči strokovnjakov za oblikovanje, je včasih težko vedeti, kaj je skladno in kaj ne. Na srečo se lahko tu poleg oblike zanašate tudi na barve, nekoliko pa tudi na vrsto izdelave.

Na splošno velja, da so za klasično opremljena domovanja primerna svetila, ki imajo »brezbarven« ali bel svetilni del (na primer običajno steklo z brušenimi vzorci), kadar se uporabljajo barve, pa so te zelo nežne ali v temnejših odtenkih (na primer pri steklenem vitražu). Prav tako so klasično opremljenemu domu namenjena svetila, v katera je vkomponiran tudi les (na primer leseno stojalo).

Če ste se odločili za moderen ali retro stil, pa se ne boste mogli izogniti zelo intenzivnim in živahnim barvam, ki se med seboj pogosto prepletajo – če se vam zdi, da so svetila takšnih barv kot v kitajski trgovini ali kot ste jih pred leti videli v diskoteki, potem zagotovo niste zgrešili. Za tiste, ki niso toliko navdušeni nad barvami, pa se seveda ponujajo moderna svetila v črni.

In kadar ne želite niti v eno niti v drugo skrajnost? Potem je še vedno najbolje, da se odločite za svetila, ki so po obliki in materialih »mehka«, po barvah pa umirjena in neagresivna. Na primer stoječe svetilke iz gline ali ratana, s senčili iz naravnega papirja ali volni ter lanu podobnih materialov.

Sodobna tradicija

Če ste hoteli slediti smernicam notranjega oblikovanja, ste morali še nedolgo nazaj brskati po tujih revijah, kupovati »čez mejo«, ter tudi za tako vsakdanjo zadevo kot je luč odšteti celo bogastvo. Danes pa so vrhunski trendovski izdelki na voljo tudi pri nas in izdelani tudi s strani domačih proizvajalcev.

Dobro je tudi to, da vam zavoljo sodobnosti ni potrebno posegati po zapletenih tehnologijah, temveč so ponovno dovolj klasične osnove. Ravno tradicija je namreč tista, ki služi kot podlaga modernosti – in s tem se vračamo k vnovični uveljavitvi svetil iz stekla, tako kot so bila iz stekla že včasih. Tehnika pihanja stekla in njegovega ročnega oblikovanja se od začetkov steklarstva v času starih Rimljanov namreč nista kaj dosti spremenili – za sodoben pridih pa zadostuje že to, da smo svetlobi pridodali barve.

Oglašujte pri nas