marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbor svetil za dom

Pošlji prijatelju

moderna dnevna soba s tremi lestenciFotolia

Smernice na področju svetil in oblikovanja razsvetljave niso nekaj samostojnega, temveč vedno odsevajo splošne trende v oblikovanju interierja. Tako so z novim razmišljanjem o domu ter njegovi funkcionalnosti luči postale modni dodatek hiše ali stanovanja.

Svetila so zagotovo element, s katerim lahko dom zasije v popolnoma drugi kvaliteti. Z njimi lahko pričarate posebno vzdušje, se poigravate z različnimi stili ter razbijete monotonijo sicer dolgočasnega pohištva. Ne glede na to, ali opremljate novogradnjo ali pa želite le nekoliko popestriti že opremljen prostor, so svetila ključnega pomena za končni videz.

Trendi v oblikovanju doma

V zadnjem desetletju so za »moderna« veljala svetila enostavnih linij in neizrazitih barv. Tako kot je pri pohištvu veljala težnja k oglatim, nenaravnim ter neergonomičnim oblikam, tako je bilo tudi pri takšnih in drugačnih svetilkah. S tem so bivanjski prostori dobili »prečiščen«, strogo urejen ter hladen videz, izgubila pa se je ravno tista toplina, ki jo potrebujemo za prijetno bivanje ter občutek domačnosti.

Takšne niso bile le oblike, temveč tudi materiali in barve: na področju pohištva je bil skoraj izrinjen les naravnega videza, nadomestili pa so ga hladno steklo, kovine v srebrnih barvah ter umetni materiali, med barvami pa se je kot trend uveljavila bela. Trendovska svetila so takšen stil pomagala graditi: na videz so naenkrat postala popolnoma enostavna, brez vsakršnega okrasja – za stojalo je bila dovolj le ukrivljena metalna palica, na njej pa je bil preprost svetilni del iz mlečnega stekla ali umetnega materiala.

Trendi so se po zaslugi oživljanja sedemdesetih in osemdesetih let obrnili. Ljudje se ponovno navdušujemo nad barvami in vzorci, nad naravnimi materiali in mehkimi oblikami, ki so prilagojene našim potrebam po toploti in mehkobi. Spet se »nosijo« mehke preproge, stene v barvah, klasično pohištvo se vrača po zaslugi afriškega in drugega eksotičnega lesa, oblikovano je po meri človeškega telesa, svetila pa so pisana in zanimiva. In najbolje pri vsem je, da s kakovostno izbiro mehkih, barvnih ter toplih elementov, dom še vedno izgleda opremljen izredno sodobno ter prav nič kičasto.

V koraku s časom

Svetila morajo danes zadostovati dvema pogojema. Prvi je povsem funkcionalen in se nanaša na primerno svetilnost, drugi pa zahteva, da so estetsko privlačna. Da bi zadostili estetiki, so se med oblikovalci uveljavila naslednja načela:

-svetila se morajo ujemati z dekoracijo sobe in pohištva v njej;

-primerno je, da se svetila v celotni hiši oziroma stanovanju ujemajo med sabo, ne pa, da so popolnoma različnih stilov, kvalitet in materialov;

-za večji estetski učinek naj se notranja svetila ujemajo z zunanjimi.

Merilom lepote pa so seveda podlegli tudi tisti deli svetil, ki so imeli še nekaj let nazaj popolnoma funkcionalno nalogo, na primer stojala ali elementi, s pomočjo katerih lestenci visijo s stropa. Tako so postala stojala v večji meri prikrita – ali so obdelana tako, da jih ni moč opaziti, ali pa so popolnoma izginila in je sam svetilni del postal »samostoječ«. Enako velja za nosila, s katerimi so na strop pritrjeni lestenci: okrašena so tako, da se stapljajo s svetilnim delom, s tem pa sta prikrita tako nosilni kot električni kabel.

Oglašujte pri nas