marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

“Reciklirane” japonke

Pošlji prijatelju

predelane japonkeMN

Hude japonke? Še včeraj so bile stare, nezanimive in bolj za na vrt kot za v mesto. Če imate tudi vi doma japonke, ki niso več v najboljši »formi« ali pa »reklamne« japonke z logotipom, ki ga ne želite ravno razkazovati, potem si pričarajte nove.

Potrebujete: stare japonke, šivanko in nit, škarje, papir in kuli, odpadno blago (mi smo uporabili kar stare, strgane kavbojke), svilen trak za rožico (15 cm dolžine), plastične in steklene perlice različnih oblik… pa še kaj po svoji zamisli lahko uporabite.

Japonke najprej obujte, položite preko narti papir in obrišite obliko trakcev na japonkah, da dobite kroj. Koliko bodo japonske preko narta na zgornji strani zaprte, je seveda vaša odločitev.

Kroj položite na blago, ki ste ga prej prepognili z licem navznoter (za vsako nogo mora biti blago urezano v drugo smer.

S kulijem ali kredo obrišite krog in ga izrežite iz blaga tako, da je ob vseh straneh en centimeter dodatka (za šiv).

Obujte prvo japonko, preko nje položite urezano blago in ga najprej prišijte ob koncu vseh treh trakcev. Tako boste blago zatrdili, da se ne bo premikalo, hkrati pa boste sedaj tudi najlaže in najlepše obšili blago tik ob podplatu. Preostanek blaga ob robovih zavihajte navznoter, obšijte okoli trakcev oziroma ga na zgornjem delu zgolj zavihajte in zarobite.

Če boste uporabili kavbojke, lahko z njih odrežete še spodnji rob hlačnice ter ga pritrdite na zgornji del blaga (kot smo to storili tudi mi).

Z rožico ni veliko dela. Po sredi celega traku naredite šiv in nit zategnite, da se trak nabere. Na sredo rožice prišijte perlico in celo rožico prišijte na japonko.

Preostanek perlic po izbiri našijte na japonko, najbolje tako, da zakrijete šive, ki bi se utegnili videti.

materiali

japonkeMN