marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Okraski s kristalčki

Pošlji prijatelju

srček s kristaliMN

Če še nimate dovolj zimskih okraskov, lahko iz bele kosmatene žice naredite čudovite kristalne snežinke, sicer pa pripravite srčke za valentinovo, piščančke za veliko noč in podobno.

Za srček potrebujete: 1 pinki kosmateno žičko, kozarec za vlaganje s široko odprtino, nit in paličico, vročo vodo in boraks (Natrii tetraboraks, kupite ga v lekarni – upoštevajte varnostna opozorila!), vrvica.

Iz kosmatene žičke oblikujte srce. Če želite popolno obliko, si lahko pomagate tako, da jo oblikujete na modelčku za izrezovanje piškotov v obliki srca. Okrasek navežite na nit, drugi konec niti pa na paličico (svinčnik). Nit naj bo tako dolga, da je srček v kozarcu čim bolj globoko, vendar naj ga do dna loči 5 mm (sicer se bodo kristali sprijeli z dnom).

Kozarec za vlaganje segrejte (da ne bo počil). Vanj nalijte 350 ml vroče vode in dodajte 80 g boraksa – ne vdihavajte ga! Mešajte tako dolgo, da se boraks popolnoma stopi. (Če boste dali več boraksa in bo raztopina močnejša, bodo kristali večji, če manj, pa manjši). V raztopino dajte okrasek in pustite stati nekaj ur.

Ko je na okrasku dovolj kristalov, ga vzemite iz kozarca, položite na krpo in pustite, da se popolnoma osuši. Privežite nanj vrvic in že lahko okrasite svoj dom ali ga podarite.

Opomba: Če želite obarvane kristale, lahko v raztopino dodate nekaj jedilne barve.

srček iz kosmatene žičkeMN

srček v raztopini v kozarcuMN