marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako narediti modre vrtnice?

Pošlji prijatelju

moder cvet vrtniceFotolia

Če želite sami narediti čudovito modro vrtnico, to sploh ni zapleteno – potrebujete zgolj belo vrtnico ter modro barvo za živila.

V cvetličarni izberite lepo vrtnico z belim cvetom, vendar je doma ne postavite v vazo – dva dni jo pustite kar ležati na pultu brez vode. Notranjost vrtnice se bo pri tem toliko osušila, da bo kasneje hitro vsrkala modro barvilo.

Po dveh dneh zarežite v spodnji del stebla približno centimeter globoko in ta del stebla razprite. Plastičen lonček do višine dveh centimetrov napolnite z mešanico vode in modre jedilne barve v prahu ali tekoče modre barve iz tube. Lonček postavite v visoko vazo, vanj pa vrtnico oziroma več vrtnic. Vrtnice bodo posrkale barvo iz lončka, vaza pa jim bo nudila dovolj opore, da se lonček z barvilom ne prevrne.

Vrtnica naj srka barvilo približno en dan ali dva – najprej boste opazili modro barvo na spodnji strani listov, šele nato se bo pojavila tudi v cvetnih listih. Po potrebi v lonček dodajte barvilo.

Ko so vrtnice obarvane, razcepljeni del stebla odrežite. Če sveže odrezano steblo pušča barvo, jo popivnajte s papirnatimi brisačami.

Podobni članki