marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Začimbe v lončkih

Pošlji prijatelju

bazilika v cvetličnem loncuFotolia

Lončki z začimbami na pultu, okenski polici ali terasi vam bodo nudili dišeče sveže začimbe vse leto in z njimi bo kuhanje precej enostavnejše.

Izberite primerne lončke

Če želite, da boste imeli bogato razrasle začimbe, morate izbrati velike lončke – tako bodo imele rastline dovolj prostora in začimb vam ne bo nikoli zmanjkalo. Če bodo lončki stali na terasi ali na tleh v notranjem prostoru, izberite takšne, ki imajo premer vsaj 60 centimetrov. Kadar boste lončke postavili na okensko polico ali pult, pa se boste morali sprijazniti z več manjšimi. Prednost velikih loncev je tudi v tem, da bo v njih precej več prsti, ki bo v sebi zadrževala več vlage – zalivanje bo torej potrebno manj pogosto.

Začimbe je najbolje posaditi v lonce iz gline, ki je porozen material, torej lahko skozi njene pore prehajata tako vlaga kot zrak. Druga možnost so plastični lončki (lahko uporabite odpadno plastično embalažo), ki jim na dnu naredite luknjice za zračenje in odtekanje vode. Če boste imeli začimbe na okenski polici, v katero se skozi okno rado upre močno sonce, ali na sončni terasi, potem jih nikar ne sadite v steklene ali kovinske lonce – ti se na soncu radi precej segrejejo, posledično pa se prične »kuhati« tudi prst in rastlina v njej.

Načrtujte posaditev

V 60-centimeterski lonec lahko posadite kar pet do sedem različnih sadik. Različne vrste sadik posadite skupaj, tako kot bi urejali rože v vazi ali svoj zelenjavni vrt. Ena sadika naj bo za visoko rastočo začimbo, druge za manjše, nato vključite še kakšno, ki bo kot slap padala preko lonca. Če bi bile vse sadike enake velikosti ter vse rasle v isto smer (zgolj navzgor), bi bila v loncu hitro gneča in začimbe bi slabo uspevale.

Kupite najboljše sorte

Sadike kupite v cvetličarni ali vrtnariji, ki ji zaupate, sicer se lahko zgodi, da boste dobili slabo kakovost in bodo hitro propadle. Ne glede na to, ali boste posadili sadike ali boste rastlinice sami vzgojili iz semen (na primer peteršilj), se prepričajte, da gre za sorto, ki ni namenjena rasti na vrtu oziroma na prostem – rožmarin ali žajbelj, ki bosta zrasla cel meter visoko ali še več pač ne spadata v lonček. Kupite torej »miniaturne«različice, namenjene rasti v lončkih. Prav tako naj bodo sorte takšne, da bodo lepe in bogate z listi celo leto. Običajno baziliko lahko na primer zamenjate z rdečo baziliko in podobno. Če boste začimbe sadili oziroma sejali v isti lonec, seveda preberite navodila in se prepričajte, da so kompatibilne za skupno rast.

Posadite

Začimbe je najbolje posaditi spomladi, najpogosteje aprila. Na dno lončka položite kamenčke ali nekaj razbite lončevine, kar bo skrbelo za drenažo oziroma odtekanje odvečne vode. Na to stresite rodovitno prst in jo nekoliko potlačite s prsti, da bo od prsti do roba lonca še kakšne 3 cm prostora. Prst zalijte, da bo pred saditvijo oziroma sejanjem dovolj vlažna. Naredite luknjice za sadike, ki naj bodo med sabo oddaljene približno 12 cm, stresite sadike iz njihovih lončkov ter zasadite. Pazite, da bo v zemlji zgolj korenina, ne pa tudi steblo. Sadike ponovno zalijte, dokler na dnu ne začne iz lonca iztekati voda.

Sadike podprite

Ko postanejo sadike visoke, jih boste morali sproti obrezovati, nekatere pa celo podpreti – to še zlasti velja, če ste med začimbe dodali tudi kakšno miniaturno verzijo zelenjave, na primer mali češnjev paradižnik. Uporabite bambusove paličice, kakšno vejico z vrtnega grma ali okrasne palice iz plastike. Najbolje je, če rastlin ne podpirate vsako posebej temveč naredite trinožnik iz paličic, ga na vrhu utrdite z vrvico, nato pa nanj z vseh strani rahlo pritrdite rastline.

Rast

Če želite, da vam bodo začimbe dobro uspevale, jih imejte po sajenju na sončnem prostoru, tako da so vsaj šest ur dnevno na soncu. Tako bo rast kar najbolje stimulirana (seveda ob tem ne pozabite na zalivanje). Vsakih nekaj tednov boste morali začimbe tudi pognojiti (najbolje z naravnim gnojilom, ki nima premočnega vonja – nenazadnje imate lončke sredi kuhinje ali dnevne sobe!).

Ko je toplega dela leta konec, se bodo seveda tudi vaše rastline pripravile na počitek, kar pomeni, da se bo rast zaustavila. Takrat je najbolje, da oberete z njih še zadnje lističe ter jih posušite oziroma zamrznete. Če boste hoteli sveže začimbe tudi pozimi, je najbolje, da za ta čas kupite rastlinice v lončkih na oddelku s sadjem in zelenjavo v supermarketu – te bodo imele ravno prav lističev, da boste lahko tudi pozimi pripravljali okusno hrano, vendar pa običajno ne trajajo in v nekaj tednih ali mesecih propadejo (odvisno od nege ter tega, koliko jih »žanjete« - ne glede na to, da naj bi pri večini začimb veljalo, da bolj kot jih režete, bolj rastejo). Te kupljene začimbnice bodo morda zdržale ravno do pomladi, ko bo spet začel zeleneti vaš domači začimbni vrt v loncu.

Oglašujte pri nas