marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Za obstojnejše rezano cvetje

Pošlji prijatelju

šopek v vazi na okenski policiFotolia

Sladkor

Sladkor je dobra hrana za cvetje.

Prvi dan dodamo vodi čajno žličko sladkorja. Četrti dan je cvetje še vedno čudovito in v vazo damo še eno žličko sladkorja. Po sedmih dneh so cvetovi široko odprti, stebla se pričnejo nekoliko kriviti, a stanje je še vedno odlično.

Hranilo za rezano cvetje iz cvetličarne

Hranilo za rezano cvetje vsebuje biocid, ki uničuje bakterije, kislino, ki spodbuja cvetje k vsrkavanju vode, ter sladkor, ki hrani cvetove.

Prvi dan dodamo vodi predpisano količino hranila za cvetje (en zavojček). Po štirih dneh opazimo, da je cvetje iz vaze vsrkalo več vode kot v katerem koli prejšnjem primeru, cvetovi pa se lepo enakomerno odpirajo. Dodamo še en zavojček hranila in na sedmi dan so cvetovi lepo razprti, čeprav se vidi, da cvetje ne bo zdržalo več dolgo. Kljub temu je videz ob dodajanju hranila za cvetje najboljši.

Kako poskrbeti, da bo cvetje kar najbolj odporno?

1. V vazo dajte hranilo za rezano cvetje ter jo napolnite z vodo do ¾ višine.

2. Stebla rož na koncu s škarjami odrežite pod kotom 45 stopinj – tako bodo lahko vsrkala več vode.

3. Odstranite listke, ki so na spodnjem delu stebla in bi bili v vazi potopljeni v vodo. Ti so namreč najboljše gojišče za bakterije, ki povzročijo propad cvetja.

4. Cvetje lepo razporedite v vazi – dodajajte posamezne cvetove ali po nekaj cvetov hkrati.

5. Cvetje redno hranite in vzdržujte. Vsakih nekaj dni zamenjajte vodo ter steblo na novo odrežite pod kotom. Dodajte hranilo za cvetje. Če ga nimate, se poslužite kombinacije preverjenih nasvetov – dodajte aspirin ali nekaj soka limone, poleg tega pa še žličko sladkorja in nekaj kapljic belila.