marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vrtno orodje, brez katerega ne gre

Pošlji prijatelju

zalivalka, rokavice, lopatica in roža na skaliFotolia

Najboljše orodje z dolgimi ročaji

Škarje za obrezovanje na dolgih ročajih (ki so morda tudi teleskopska in se lahko prilagajajo po dolžini) boste potrebovali za obrezovanje grmov in dreves, katerih veje niso več povsem tanke, pa tudi tistih, kjer bi veje sicer težko dosegli.

Zaobljeno lopato boste potrebovali za kopanje lukenj za sajenje grmov in dreves ter vedno, kadar boste želeli v vedro ali samokolnico nadevati prst, pesek ali kompost.

Motiko boste potrebovali za kopanje manjših lukenj ter lukenj v gosto zasajenih gredicah, z njo pa boste tudi rahljali zemljo pri pletju.

Grablje so nujne za izravnavo zemlje pred sajenjem, prav tako pa za razporeditev komposta ter odstranjevanje »umazanije« - na primer mahu, pokošene trave, drobnejšega vejevja …

Vile potrebujete za obračanje in zračenje zemlje, z njimi boste mešali kompost, razbili trde kepe prsti in iz zemlje enostavno dvignili tako čebulice kot rože s koreninami, ki jih nameravate presaditi.

Pahljačaste grablje za listje so namenjene tako grabljenju listja kot manjših količin pokošene trave in odstranjevanju druge manjše in lažje »umazanije«, z njimi pa lahko tudi čudovito zravnate droben pesek (na primer na dovozu).

Druge potrebščine

Na vrtu običajno ne gre brez vedra, v katerega nadevate travo, plevel, listje in vejice ter jih odnesete na kompost, nazaj do gredic pa prinesete kompost, s katerim boste »nahranili« svoje rastline. Če imate veliko gredic ali večji zelenjavni vrt, vam bo seveda še veliko bolj prav prišla samokolnica.

Za uspešno rast je potrebna zalivalka ali cev za zalivanje (če imate dovolj dolgo), najbolje pa je, da si postavite zbiralnik deževnice – zakaj ne bi bili okolju prijazni in varčevali z vodo, če lahko?

Zaščita telesa

Za delo na vrtičku ali na cvetličnih gredicah potrebujete primerno obutev. To so lahko gumijasti škornji, ki bodo vaše noge in oblačila ščitili pred umazanijo, vodo in poškodbami z orodjem, povsem dovolj pa so tudi nizki gumijasti vrtnarski čevlji (takšni kot obutev Crocs, vendar brez luknjic).

Za zaščito rok potrebujete sintetične rokavice, ki jih je možno oprati. Z njimi boste opravljali osnovna dela, na primer odstranjevali odcvetele cvetove, pleli (kadar je zemlja suha) in podobno. Tkanina naj bo tanka, rokavice pa naj se vam popolnoma prilegajo, da bodo prsti dobro gibljivi in boste imeli pri delu v njih dovolj občutka.

Bombažne rokavice, ki so z zunanje strani obdelane z gumo, boste potrebovali za »umazana« in »mokra« dela, prav tako pa za delo z rastlinami, ki so grobe oziroma imajo trnje.

Rokavice iz semišu podobnih materialov boste potrebovali za »težka« dela, na primer kopanje lukenj, nošenje vej in podobno.

Če pri delu ne želite umazati in strgati svojih oblačil, vam lahko pride prav tudi trpežen predpasnik, nikakor pa ne pozabite še na zaščito pred soncem: slamnik in kremo z zaščitnim faktorjem!

Oglašujte pri nas