marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vrtno orodje, brez katerega ne gre

Pošlji prijatelju

samokolnica s plevelom in pahljačaste grabljeFotolia

Vse, kar potrebujete, ne glede na to, kako velike so vaše gredice z rožami (ali jagodičevjem in zelenjavo).

Nasveti za nakup orodja

Preizkusite velikost orodja. Seveda v trgovini ne morete izkopati luknje za grm, vendar orodje nekajkrat poprimite in z njim oponašajte opravek na vrtu, ki mu je namenjen. Če je orodje pretežko, lahko to pomeni, da se boste z njim hitro poškodovali. Če so ročaji preveliki oziroma predolgi, orodje ne bo pripomoček, temveč bo delo z njim neudobno in neprijetno. Pri orodju s krajšimi ročaji, na primer manjši lopati ali vilah, poskusite tiste, ki imajo konec ročaja oblikovan v držalo v obliki črke D – tako bodo vaša zapestja pri delu mnogo manj trpela.

Najbolje je izbrati orodje z lesenimi ali kovinskimi ročaji, ki so močni, vendar ne pretežki. Izogibajte se prebarvanih lesenih ročajev, saj barva običajno zgolj skriva slab les. Vedno povprašajte, kako je obdelan kovinski del orodja, saj lahko nekakovostna izdelava povzroči, da bo orodje uporabno zgolj eno sezono.

Orodje imejte primerno spravljeno. Za tisto na dolgih ročajih je najbolje, da ga navpično obesite na steno vrtne lope, da se spodnji del ne bo skrhal. Manjša orodja imate lahko v postavljena v plastičnem vedru ali spravljena v košaro, da jih enostavno vsa vzamete s seboj na vrt in se ne boste vedno vračali, ker ste kakšno orodje pozabili.

Manjše orodje

Majhne pahljačaste grabljice boste potrebovali za odstranjevanje listja, vejic in druge »umazanije« izpod rož in grmov, ne da bi pri tem poškodovali korenine ali zgornji del rastlin.

Vrtnarski nož (poznan tudi pod imenom japonski vrtnarski nož ali hori-hori) je orodje, ki opravi toliko dela, da nadomesti kar nekaj drugih orodij. Japonci so ga sprva uporabljali za izkopavanje rastlinic, iz katerih so nameravali vzgojiti bonsaje. Gre za nož s širšim obojestransko zaobljenim rezilom, ki je na eni strani spremenjen v žagico. S tem nožem lahko kopljete, naredite luknjice za sajenje čebulic, ga uporabite pri pletju in odstranjevanju plevela, prežagate trdovratne korenine rož, postrgate umazanijo s cvetličnih korit …

Škarje za travo boste potrebovali za odstranitev vse trave, ki je ni možno pokositi s kosilnico – na primer okoli drevesnih debel, rož, robnikov …

Škarje so potrebne za odstranjevanje odmrlih cvetov, rezanje cvetja za v vazo in zelišč. Najbolj praktične so škarje z vzmetjo. Seveda pa navadnih škarij sploh ne potrebujete, če imate škarje za trto – z njimi lahko opravite vsa navedena dela, poleg tega pa še režete trto, obrežete kak grmiček in tanjše vejice dreves.

Majhna motika je najbolj priročno orodje za odstranjevanje plevela – zapičite in potegnite, pa bo plevel s koreninicami vred zunaj in samo še pobrati ga je treba. To je vsekakor dosti boljše kot uporaba kemikalij.