marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vrtni palčki

Pošlji prijatelju

lep vrtni palčekFotolia

Misija palčkov

Palčki zastopajo svet otroške domišljije in nudijo nešteto malih radosti. Prinašajo srečo in so vedno dobrovoljni. Ker poznajo vse skrivnosti narave, jih v oglaševalske namene pogosto uporabijo tudi proizvajalci hrane. So skrivnostna in molčeča bitja, ki jim lahko vedno zaupamo, pa čeprav smo negotovi, ali se nam samo smehljajo iz sočutja, ali pa se nesramno režijo našim besedam. Kakor koli: palčki so tu zato, da nam polepšajo dan.

Tudi palčki imajo svoje pravice

Hm … Slišali ste že za varuha človekovih pravic, pa za varuha otrokovih pravic, ampak – ali res potrebujemo tudi varuhe pravic palčkov?! Ideja je francoska. Tam so ustanovili Nacionalno fronto za osvoboditev vrtnih palčkov. Njeni člani so prepričani, da palčki spadajo v naravno okolje oziroma v gozd. Ljudje jih s tem, ko jih zapirajo na ograjene vrtove, kjer jih prevračajo mačke in morajo poslušati brnenje kosilnice, zgolj mučijo. Zato imajo ti aktivisti nalogo rešiti čim več malih glinenih ujetnikov. Si predstavljate, kako je šokirana kakšna ljubiteljica palčkov, ko se zjutraj zbudi in ugotovi, da so ji »odrešitelji« izpraznili ves vrt? Ali naj na policiji prijavi tatvino ali kar ugrabitev svojih dobrodušnih prijateljčkov?

Velik posel

Izumitelj vrtnih palčkov je Nemec Philipp Griebel, ki je leta 1874 v kraju Grafenroda odprl majhno tovarno keramike. Najprej je delal kipce živali, leta 1880 pa je nastal prvi palček. Danes veliko tovarno vodi že četrta generacija družine Griebel, proizvodnja pa je tako velika, da daje kruh celotni vasi s 3500 prebivalci. Njihovi palčki so še vedno glineni, pečeni v peči in ročno pobarvani, kar jih povzdiguje nad množico poceni plastičnih in gumijastih replik drugih proizvajalcev.

Zakaj pa ne?

Če ste do sedaj mislile, da ti mora za postavitev palčka na vrt zagotovo »manjkati kakšen kolešček«, ponovno premislite. Okrasno domišljijsko bitje pred hišo namreč ne bo všeč le vašemu otroku. Takrat, ko vas bodo otroci spravljali ob živce, ko bo vaš partner zadremal pred televizijo in podobno, se boste lahko brez slabe vesti izpovedale in »izgodrnjale« palčku, ki vas bo pozorno poslušal. In se bo edini upal režati vaši tašči, kadar koli bo prišla na obisk. Pa čeprav v brke. Ja, sosedje pa naj si mislijo, kar hočejo …