marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vrtni palčki

Pošlji prijatelju

vrtni palček zaliva mušniceFotolia

So vrtni palčki res otročarija za sentimentalne babnice?

Večina ljudi se ob pogledu na vrt, okrašen s kičastimi palčki, verjetno škodoželjno namuzne. Pomislijo, da so jih tja namestile zdolgočasene malomeščanske gospodinje. Ki si želijo v svojem življenju kaj ljubkega in otroškega – palček pa ti seveda ne umaže hiše tako kot mali otroci ali pes.

Pa ni čisto tako. Palčki niso le kič in izraz slabega okusa – so začaranost s pravljičnim otroškim svetom, simbol sreče in brezskrbnosti v podivjanem tempu življenja, nasmejani sončki, ki kukajo izza cvetočega grma.

Znanost, lepo prosim!

Verjeli ali ne, vedi o vrtnih palčkih se reče nanologija. Ime izhaja iz latinske besede nanus – palček. In če obstaja ime že v latinščini, potem res ne more iti za navadno neumnost, kajne? Nanologi tako kot vsi drugi znanstveniki ter raziskovalci izmenjujejo svoje teorije na raznih srečanjih in seminarjih, imajo svoja društva in klube, pišejo knjige, brskajo za zgodovinskimi artefakti in podobno. Mnogo dejstev je znanih, marsikatere je treba še odkriti. In resnici na ljubo – zakaj bi se nam nanologi zdeli kaj bolj »usekani« kot kak znanstvenik, ki dneve in dneve bulji enoceličarje pod mikroskopom, ali matematik, ki se ukvarja s pojmom neskončnosti.

Če palčki pritegnejo tudi vas – mednarodni klub ljubiteljev (The International Gnome Club) vas bo z veseljem sprejel.

Takšni in drugačni

Najbolj znani palčki so seveda tisti iz pravljice o Sneguljčici. Živijo globoko v gozdu, imajo vsak svoje ime in vsak svoj edinstven značaj. Osnovna značilnost palčkov je, da so kombinacija modrih starčkov in otrok: so majhni in imajo otroški obraz, hkrati pa dolgo sivo brado. Poleg veselega obraza so nujne tudi skrivnostne, lesketajoče se oči in seveda rdeča zašiljena kapa, ki mora obvezno stati pokonci.

»Klasični« nanologi so enotnega mnenja, da so pravi palčki le moškega spola. Da je zadeva še skrivnostnejša, so prepričani, da palčki vse življenje iščejo svojo »palčico«. Moderne figure palčkov pa seveda vključujejo tudi njihove spremljevalke, gospe in gospodične »palčice«. Pa seveda kipce nagajivih palčkov, ki jim kukajo pod krila. In potem so tu še palčki na motorjih, s pivom v roki, s spuščenimi hlačami in podobno. Na medmrežju je možno kupiti celo palčka z obrazom ameriškega predsednika! Potem pa so tu še razni predmeti v obliki palčkov: lučke, parfumi, »šparovčki«, majice z njihovimi podobami, celo avtomati za bonbone in kondome …