marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vrtnarjenje za začetnike – izkoristite hladne mesece

Pošlji prijatelju

sajenje rožeFotolia

Vrtnarjenje na začetku ni prav enostavno, saj se je treba marsičesa naučiti – predvsem na lastnih napakah. »Sveži« vrtnarji so namreč pogosto nepotrpežljivi,zato sejejo in obrezujejo prekmalu, prav tako pa zasadijo cvetlice preblizu skupaj ter nemalokrat tudi na napačnih mestih. Prepričanje, da se lahko vrtnarjenja lotimo enostavno tako, da zasejemo nekaj semen in počakamo na poganjke, ki jih bomo nato presadili, je namreč daleč od uspeha. Vsak izkušen vrtnar vam bi namreč povedal, da se delo prične že precej pred tem – v hladnih mesecih, ko rastline počivajo ali tudi umrejo, ko so drevesa in grmovnice ter tudi trava v fazi spanja ter vrtnar zgolj sanjari, kakšen bo njegov vrt v toplih poletnih dneh.

Če se vrtnarjenja lotevate na novo, potem sta zima in zgodnja pomlad čas za načrtovanje. Zdaj je pravi trenutek, da prelistate vse možne kataloge s semeni ter sadikami in si zamislite svoj vrt.

»Počasno« obdobje

Čas počitka narave je treba izkoristiti za raziskovanje ter iskanje navdiha. Pridružite se vrtnarskemu ali hortikulturnemu društvu ter se poučite o rastlinah, obiščite sejme in razstave rož ter preberite nekaj knjig o vrtnarstvu. Tako boste našli veliko idej, ki vam bodo pomagale organizirati vaš vrt in cvetlične gredice sredi zelenice. Ne le, da boste tako lahko ugotovili, kakšne rože želite imeti, temveč boste lahko različne rastline tudi dobro kombinirali – torej vam bodo takoj, ko odcveti ena vrsta, pričele cveteti druge in vaš cvetlični vrt bo lahko ves čas lep in pisan.

Poučite se tudi o škodljivcih ter bolj prijetnih obiskovalcih cvetlic. Saj veste, da določene cvetlice privabijo določene vrste žuželk in ptic – in morda se želite nekaterim izogniti (na primer čebelam in osam, če ste alergični na njihove pike), druge pa privabiti (na primer ptice z določenimi grmovnicami).

Popolne rastline

Odločitev za določeno rastlino zgolj zato, ker vam je všeč njen videz ter barva, je lahko napačna ter zgolj stran vržen denar. Najprej torej pomislite na to, v katerem delu Slovenije živite ter koliko sončne svetlobe dobijo posamezne gredice.

Načrtovanje gredic je nemogoče brez razmisleka o klimatskih pogojih – Gorenjska pač nima enakih pogojev kot Prekmurje! Večina ljudi je sicer prepričana, da je posamezna rastlina primerna za klimatsko področje, v katerem živijo, če jo prodajajo v lokalnih vrtnarijah in vrtnarskih centrih, vendar žal ni tako. Preverite torej vsako rastlino posebej, sicer boste hitro razočarani, ko ne bo preživela.

Posebno pozornost velja nameniti tropskim ter drugim rastlinam, ki niso avtohtone za naše področje. Je že res, da imate lahko tudi v osrednji Sloveniji bananovce in limonovce, vendar zgolj čez poletje, preko zime pa jih boste morali umakniti pred mrazom. Imate dovolj primernega prostora, kjer boste te velike rastline »skladiščili« preko zime? Seveda to ne pomeni, da se morate tujim rastlinam popolnoma odpovedati, kajti nekatere so prilagojene tudi za mrzlo zimo – posamezne sorte so bolj odporne od drugih, tako lahko na primer najdete med različnimi bambusi tudi takšne, ki jih naša zima ne bo niti malo prizadela.

Naslednji pogoj za dobro uspevanje je dnevna količina sončne svetlobe. Če imajo vaše gredice preko celega leta šest do osem ur sonca, lahko zasadite rože, ki rastejo na soncu ali v polsenci. Če je sonca za manj kot šest ur, izberite rastline, ki rastejo v senci. Na vseh zavitkih s semeni in tudi pri nakupu sadik boste opazili, da so na embalaži oznake sončka, ki povedo, koliko svetlobe je potrebne,in tako se boste enostavneje odločili, ali jih zasaditi pred hišo, kjer je cel dan sonce, ali za hišo, kjer imate veliko sence in že sedaj nekoliko težav z razraščanjem maha. Vsekakor o najboljših pogojih za rastline povprašajte tudi prodajalce v vrtnarskem centru, saj vam bodo ti pogosto znali svetovati, katera rastlina bi bila najboljša glede na svetlobo in zahtevnost zalivanja (in na katero vi sami morda še pomislili niste), prav tako pa vam bodo namignili tudi o potrebnem vrtnarskem orodju, ki ga boste potrebovali za vzdrževanje in nego posamezne rastline.

Dizajn gredic

Ne glede na to, ali ste organiziran človek, ki želi imeti tudi rastline postavljene kot v vojaškem postroju, ali ste nekoliko bolj umetniški in so lahko stvari tudi »tako kot padejo«, morate pomisliti na dvoje: velikost gredic in višino rastlin.

Pri velikosti gredic je najpomembneje to, da ne pretiravate – zamislite si toliko gredic, kot jih boste lahko vzdrževali glede na vašo voljo za vrtnarjenje ter prosti čas, ki ga imate na voljo. Velikost gredic bo diktirala, koliko dela je treba vložiti za lep videz okolice vašega doma. Če ne marate pleti, potem nikar že prvo leto ne pripravite gredic na vseh koncih in krajih. Raje pričnite skromno in prostor za gredice razširite naslednje leto.

Zakaj pa je pomembna višina rastlin? Če bodo ena drugi delale senco, vam gotovo ne bodo uspevale. V vsako gredico torej zasadite rastline od najnižjih do najvišjih (upoštevajte končno višino) od vzhoda proti zahodu.