marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pripravite vrt na zimo

Pošlji prijatelju

ptič in jabolka ob s slano prekritih rastlinahFotolia

Jeseni, ko poberemo z vrta večino plodov in porežemo večino rož, ni časa za počitek – vrt je treba pripraviti na zimo in ga zaščititi pred mrazom, poleg tega pa posameznim rožam in pridelkom pobrati seme oziroma označiti njihov položaj v vrtu, preden jih porežemo, da ne bomo spomladi po nesreči uničili podzemnega dela rastline, še preden ponovno odžene. Prav tako je dobro, da jeseni izpraznimo kompostnike – s svežo zemljo iz njih lahko obložimo trajnice.

Čebulnice

Če se spomladi radi razveselite čebulnic, je zdaj pravi čas, da jih daste v zemljo – izberite suhe grede, sicer vam lahko zgnijejo, ter ne pozabite, da bodo cvetovi spomladi potrebovali sonce, torej mora biti njihova lega sončna. Pri sajenju čebulnic lahko izkopljete jamice za vsako čebulico posebej, ali pa naredite večjo luknjo in jih posadite v skupini, jih zalijete in pustite do pomladi. Ne pozabite na to, da se čebulnice sadijo na različne globine – v zemljo daste lahko čebulice tulipanov, jih prekrijete z zemljo in na vrh posadite še majhne čebulice žafrana.

Drevje in grmičevje

Jesen je tudi pravi čas, da zasadite novo drevje in grmičevje, vendar pri tem ne smete biti prepozni – korenine se morajo pred zmrzaljo utrditi, drevo oziroma grm pa mora dobiti dovolj vode (torej ne pozabite na zalivanje), da se bo pozimi lahko obdržalo.

Kaj porezati?

Bližnji prihod zime ne pomeni, da moramo vse rastline na vrtu in v gredicah porezati. Pustite okrasne trave in rastline z glavicami s semenom, ki bodo lepo videti tudi pozimi – tudi, ko jih bo prekrila snežna odeja. Rastline s semenjem bodo poskrbele tudi za to, da bodo vaš vrt pozimi z veseljem obiskovale živali – in ptice bodo za semena (ter kakšen sadež, ki ga boste »pozabili«) precej hvaležne, prav tako pa vam bo to v pomoč, če želite, da bi se določena rastlina spomladi razrasla – zasadila se bo kar sama, brez vaše pomoči.

Še en razlog, da ne porežete vseh rastlin, je sneg. Ta se bo obdržal precej dlje, če bo ležal na podlagi iz listja, kar pomeni, da bodo rastline bolje zaščitene pred mrazom – sneg namreč rastlinju nudi odlično izolacijo. Vsekakor pa ne omahujte in odstranite tiste rastline oziroma tiste dele rastlin, ki kažejo znake bolezni.

Kaj pa, če vas vrt, na katerem rastline pozimi niso porezane, spravlja v slabo voljo, ker se vam zdi neurejen in »nepospravljen«? Potem pač porežite – vendar nikar ne hitite. Počakajte, kolikor dolgo je le možno, ter dajte s tem rastlinam priložnost, da s pomočjo listov shranijo v korenine, gomolje in čebulice čim več »energije«, ki jo bodo potrebovale spomladi, ko se bodo spet prebudile v življenje.