marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Osnove kompostiranja

Pošlji prijatelju

kuhinjski odpadki na kompostuFotolia

Kompostiranje izboljša kakovost vrtne prsti, skrbi za zdrave rastline ter celo zmanjšuje planetu neprijazen toplogredni učinek.

Kompostiranje ni zgolj za ljudi »bogu za hrbtom«, temveč se ga lahko loti prav vsakdo – in glede na novo zakonodajo, ki predpisuje ločevanje organskih odpadkov, se ga bo gotovo lotevalo vse več ljudi. Kompostnik ne zavzame veliko prostora, vendar precej pripomore k ohranjanju okolja: organski odpadki, ki se razkrajajo na smetišču, proizvajajo metan, ki je kar 120-krat bolj škodljiv kot ogljikov dioksid.

Kako pričeti?

Najbolje se je odločiti za zaboj, narejen iz lesa, ki naj ima dimenzije vsaj meter krat meter. Namestite ga na vrt, kjer mora biti v senčni legi z dobrim odvodnjavanjem. Pričnite polniti kompostnik, tako da vanj nalagate v razmerju treh rjavih enot proti eni zeleni enoti. Rjave enote so z ogljikom bogati materiali kot so les, slama, veje in listje. Zelene enote predstavljajo materiali bogati z vodikom, na primer trava ter kuhinjski ostanki kot so jajčne lupine, zeleno listje korenja in podobno. Ko dodajate nov material, v že naložene materiale izkopljite luknjo in vmešajte novo stvar, tako da jo stara mešanica prekrije.

Vzdrževanje

Kompostiranje ni nič kaj lepo dišeč postopek – nenazadnje v kompostniku razpadajo kuhinjski in vrtni odpadki, vendar pa ne sme biti tako neprijetnega vonja, da bi se sosedje pritoževali. Če opazite, da je smrad povečan, morate dodati rjave enote. Ravno tako morate skrbeti za primerno vlažnost mešanice. Če jo primete v dlan, mora biti občutek takšen, kot da ste prijeli ožeto spužvo. Če je mešanica presuha, jo je treba navlažiti (najbolje za to poskrbi kar dež), če je premokra, pa kompostu dodajte več rjavih enot.

Kdaj je kompost pripravljen?

Ko je kompost pripravljen za uporabo (kar lahko traja zgolj nekaj mesecev, lahko pa tudi celo leto), je videti kot zelo temna prst, pa tudi po vonju je enak prsti. Kadar niste prepričani, lahko naredite enostaven preizkus: kepo iz komposta spravite v plastično vrečko, povohajte in vrečko zaprite, nato pa jo za nekaj dni spravite v omarico z vrtnarskimi potrebščinami ali vrtno lopo. Ko jo ponovno odprete, mora biti vonj takšen, kot je bil ob zaprtju vrečke – če je slabši oziroma smrdi, potem mora kompost v kompostniku »zoreti« še nekaj časa.