marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kakšen vrt vam ustreza?

Pošlji prijatelju

angleški vrtFotolia

Večina ljudi niti ni pripravljena niti nima časa, da bi v svoj sanjski vrt vložila vso svojo energijo, vseeno pa je tudi za začetnega vrtnarja dobro, če se odloči, kakšen stil vrta mu ustreza. Preden prične s sejanjem in sajenjem, je pač dobro premisliti, kaj mu je všeč in kaj ne.

Dejansko obstaja toliko različnih stilov vrtov kot obstaja različnih vrtnarjev. Vsak vrt namreč odseva okus svojega vrtnarja ter pokrajine, v kateri se nahaja, pa čeprav se ta trudi slediti določenemu stilu. Vsekakor pa osnovni stil vrta določa tako katere rastline bomo imeli v njem kot kje in kako jih bomo zasadili, prav tako pa kako bomo oblikovali »arhitekturo« vrta.

Angleški vrt

Angleški vrtovi so običajno velika kultivirana območja, katerih namen je ta, da so videti idilično in naravno. V njih najdemo lepo urejene in jasno zastavljene gredice, enoletnice in trajnice, sadno drevje in cvetoče grmovnice.

Francoski vrt

Francoski vrtovi so običajno zelo formalni in razporejeni precej geometrično oziroma se opirajo na točno začrtane vzorce. V njih so v oblike porezane žive meje in grmovnice, grede z zasaditvami v obliki labirintov in geometrijskih likov, kipci in fontane. Vse je zelo formalno, pokrajina je urejena kot iz škatlice, noben šop trave ne sme biti višji od drugega.

Mediteranski vrt

Mediteranske vrte že na daleč prepoznamo po visokih cipresah, v njih pa se nahajajo tudi citrusi (zasajeni v naravi ali v loncih), sivka, žajbelj in začimbe. Večino rastlin, ki spadajo v italijanski vrt, je potrebno poleti dodatno zalivati. V zadnjem času se mediteranski vrt pogosto križa s »puščavskim«, zato najdemo v njem tudi kakteje in druge rastline, ki rastejo na nekoliko bolj sušnih področjih.

Japonski vrt

Japonski vrt je umetnost oblike, prostora in zelene barve. Je izjemno uravnotežen in skuša na manjšem prostoru posneti naravo, zato v njem najdemo skale, ki predstavljajo gorovja, umetne potočke in jezerca (ali ribnike z ribami koi). V njem so tudi področja brez zelenja, kjer je zgolj pesek ali v nekakšne skulpture zloženo kamenje. V pravem japonskem vrtu se morajo pojavljati vsi naravni elementi, zato se uporablja tudi les.

Kitajski vrt

Kitajski vrt se osredotoča na kamenje, arhitekturo in drevesa, šele nato pridejo na vrsto druge rastline oziroma rože. Razporeditev v vrtu je zelo strukturirana.

Perzijski vrt

Perzijski vrt je podoba rajskega vrta. Običajno gre za manjše vrtičke, ki jih med seboj ločujejo zidovi, po sredini med njimi pa teče voda. Najbolj pomembno je sadno drevje in rože z močnim vonjem, na primer jasmin.

Tropski vrt

Tropski vrt običajno zahteva precej vode, v njem pa so rože in druge rastline intenzivnih barv. Za te vrtove ni nujno, da se nahajajo v toplih krajih – možno jih je imeti prav povsod, če rastline le znamo pravilno negovati.