marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Božična zvezda

Pošlji prijatelju

rdeči listi božične zvezdeFotolia

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) izhaja iz Mehike in Srednje Amerike, ter je verjetno najbolj znana božična rastlina (poleg božičnega drevesca, seveda). Azteki so iz nje pridobivali rdečo barvo ter jo uporabljali kot zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature.

Poznamo kar 100 različnih gojenih vrst božične zvezde, njihov nakup pa je najbolje opraviti do 12. decembra – to dan, ki ga v nekaterih državah posvečajo prav božični zvezdi, zato je prav, da svoj dom z njo okrasite že takrat.

Zgodba o božični zvezdi

Rastlino so pričeli povezovati z božičem v 16. stoletju, ko si po legendi mlado mehiško dekle ni moglo privoščiti primernega daru za praznovanje Jezusovega rojstva. Prikazal naj bi se ji angel ter jo nagovoril, da ob poti nabere nekaj plevela ter ga položi pred cerkveni oltar. Iz plevela so pognali škrlatni listi – čudovite božične zvezde, pri katerih razporejenost obarvanih listov spominja na zvezdo, rdeča barva pa na kri ob Jezusovem trpljenju.

Kakšna rastlina je božična zvezda?

Gre za grm oziroma manjše drevo, ki lahko v višino doseže od nekaj prek pol metra do veličastnih štirih metrov. Ima tako zelene kot obarvane liste, ki so lahko rdeči, rumeni, oranžni, rožnati ali beli. Do spremembe v barvi pride zaradi odzivanja na svetlobo, zato božična zvezda potrebuje za razvitje barve preko noči 12 ur popolne teme, preko dneva pa veliko količino svetlobe – tako bodo njene barve kar najbolj intenzivne. Obdobje menjave svetlobe in teme mora jeseni trajati kar dva meseca. Prav tako ne gre pozabiti, da gre pravzaprav za tropsko rastlino, zato ponoči ne sme biti na temperaturi, nižji od 10 stopinj Celzija, podnevi pa ne na temperaturi, višji od 21. Pri zalivanju je pomembno, da rastlina nima preveč vode – je že res, da naravno raste v tropskih gozdovih, vendar ne v pretirano mokrih. Lonček naj torej nikoli ne stoji v vodi, temveč to po zalivanju odlijte.

Zaradi obarvanih listov nepoučeni pogosto mislijo, da božična zvezda cveti. Vendar pa so to običajni listi, ne cvetovi – cvetovi božične zvezde so povsem drobni, rumenkasti, nahajajo pa se v središču na vrhu vsake vejice.

Je res strupena?

Med ljudmi velja zmotno prepričanje, daje božična zvezda strupena rastlina, vendar to ne drži. Res lahko nekoliko draži kožo ali povzroči bruhanje in drisko, če jo zaužijemo, prav tako ni dobro, če pride v stik z očmi. Hujšega pa ni. Pravzaprav je raziskava pokazala, da bi lahko 20 kilogramov težak otrok pojedel tudi 500 listov, preden bi prišlo do težav. Stika z božičnimi zvezdami se morajo ogibati zgolj ljudje, ki imajo alergijo na lateks.

Oglašujte pri nas