marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Balkonske rože (rože v koritih)

Pošlji prijatelju

rdeče in bele geranije v modrem korituFotolia

Opremite balkon in zunanje okenske police z rožami v koritih, ki ne bodo zahtevale veliko nege.

Kako zasaditi?

Najprej morate pripraviti prst. Prst za balkonsko cvetje nasujte v vedro in jo zalijte, da je na občutek kot vlažna spužva. Vmešajte gnojilo, ki se bo počasi razkrajalo. Če bo korito stalo na soncu, vmešajte materiale, ki zadržujejo vodo.

Luknjice v koritu prekrijte s filtri za kavo (za kavomat), ki bodo zadrževali prst in prepuščali vlago.

Korita do dveh tretjin višine napolnite s prstjo. Sadike z lončki vred postavite v korito, da določite njihove pozicije. Kombinirajte rastline, ki rastejo na različne načine – trave, ki rastejo v višino, običajne nizke cvetlice, bršljane in cvetje, ki se bo usipalo s korita navzdol …

Vsako sadiko nežno stresite iz lončka in zasadite – pričnite s sadikami na sredi korita in nadaljujte navzven, pri tem pa korenine sproti zasujte s prstjo. Ko zaključite, mora biti nivo prsti dva do tri centimetre pod robom korita.

Rahlo zalijte. Vodo prilijte k vsaki sadiki, da se lepo primejo in da odstranite zračne žepke. Po potrebi dodajte še nekaj prsti.

Korito namestite na želeno pozicijo in še nekoliko zalijte, da prične iz luknjic za drenažo na dnu korita kapljati voda.

Sončne pozicije

Sončnim pozicijam so običajno namenjeni živahni in veliki cvetovi, ki med deseto dopoldne in šesto popoldne zahtevajo vsaj šest ur direktnega sonca. Izberite pisano cvetje kot so okrasne marjetice (Bellis perenis), astre (callistephus chinensis), petelinove grebene (Celosia argentea), tribarvni slak (Convolvulus tricolor), nizke dalije, kitajski nagelj, mak, pelargonije, petunije, balkonske vrtnice, kadulje (Salvia splendens), mačehe … Dodajte trave, na primer veliko migalico, lisičjerepi ječmen, zajčji rep, japonsko perjanko in podobno, pa tudi kakšen okrasni luk bo čudovito rastel v višino in oblikoval lepo socvetje.

Med cvetje zasadite še začimbe in druge koristne rastline: sivko, citronasto meliso, baziliko, majaron, origano, timijan …

Da bodo rože kar najbolj izstopale, ustvarite kontrast njihovim živim cvetovom tako, da korita postavite pred »dolgočasno« belo steno ali črn oboj (ki sta v naših krajih še vedno precej pogosta).

Cvetje na sončnih pozicijah je poleti treba zalivati vsak dan ali celo dvakrat dnevno, sicer pa jih zalijte takrat, ko je prst tudi dva do tri centimetre pod površjem suha.

Rožam vsaka dva do tri tedne dodajte gnojilo, da bodo lepše rasle in cvetele. Cvetove, ki propadejo, vedno odščipnite, da se bodo ostali lepše razvijali.

Kadar imate rože postavljene na sonce, vendar je tega preko celega dne le nekaj ur, bodo dobro uspevale vrste za polsenčne pozicije: čudovite bodo fuksije!

Senčne pozicije

Zasadite rože, ki lepo uspevajo v senci in živo obarvanimi drobne ali nekoliko večje cvetove, na primer: lepe čeveljčke (Calceolaria integrifolia), vrese oz. resje (Calluna vulgaris), centradenio, anemono, zajčke (Antirrhinum majus), gomoljasto begonijo, zvončnico (Campanula) … Dodajte drobnjak, luštrek in kodrastolistni peteršilj. Poigrajte se s kontrasti, teksturami in toni.

V vročih poletnih dneh bo tudi te rože treba večinoma zalivati vsak dan, sicer pa jih vsakih nekaj dni preverite in zalijte, ko je prst suha dva do tri centimetre pod površjem. Kadar imajo rože veliko novih poganjkov, jih je treba redno odščipati (na primer vsaka dva tedna), sicer ne bodo bogate in razkošne.

Če za cvetje nimate časa (ali potrpljenja)

Sočnice oz. sukulente so rastline, ki jim je vseeno, če jih zanemarjate. Ljubijo sonce, prav tako pa se ne izsušijo, saj imajo mesnate liste, ki so prava zakladnica vlage – ravno zato tako dobro uspevajo v vročih in sušnih pogojih. Izberite rastline, ki bodo na videz dovolj raznolike, vendar pa imajo enake potrebe po svetlobi in vlagi. Na voljo so vam različnea gave in različne aloje ter še cel kup drugih rastlin, ki jih pri nas ne poznamo preveč dobro – najbolje, da si jih ogledate ter o njih preberete več na strani specialistov za eksotične rastline.

Zalivajte poredko. Vsaka dva tedna preverite stanje prsti in posezite po kanglici, ko je zemlja že popolnoma suha. Seveda naj bo prst namenjena prav sukulentam in kaktejam, saj v običajni prsti ne bodo uspevale.

Podobni članki