marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Aranžiranje svežega cvetja

Pošlji prijatelju

šopek v vaziFotolia

Kako razporediti cvetje in kakšno vazo uporabiti, da boste imeli na mizi čudovit šopek?

Odločitev o tem, kakšno vazo boste uporabili, je odvisna predvsem od tega, kakšno cvetje imate. Poleg tega, kakšna vaza je primerna, pa pomislite tudi na to, kam jo boste postavili. Velika vaza z ogromnim šopkom pač ni primerna za majhno klubsko mizico v dnevni sobi, prav tako pa majhna vaza z enim samim popkom vrtnice ali majcenimi zvončki ne bo prišla do izraza na veliki jedilni mizi.

Kadar uporabljate rože, katerih cvetovi so razprti, na primer gerbere ali sončnice, jih nikar ne namestite tako, da so vse obrnjene v isto smer – naj se vidijo tudi »s profila«, da se pokažejo vse njihove oblike. Poleg tega lahko cvetje v vazi običajno opazujemo iz več zornih kotov, zato ga je smiselno razporediti tako, da so cvetovi obrnjeni v različne smeri.

Med cvetovi naj bo vedno nekaj prostora – če so preblizu skupaj, ima šopek hitro »težek« videz.

V vazo ne dajte nikoli toliko rož, da bodo njihova stebla v grlu vaze stisnjena.

Če cvetlice v vazi nočejo stati ravno, je razlog običajno v tem, da vaza ni dovolj visoka in jih ne podpira dovolj. Vaza mora biti visoka za vsaj polovico višine rože. Če je prenizka, vzemite drugo ali cvetje nekoliko skrajšajte.

Kadar je cvetje prekratko za vazo ali ste ga po nesreči preveč prirezali, se nikar ne razburjajte. Dno vaze napolnite z dekorativnimi kamenčki, pa bo takoj nižja. Prav tako lahko pri mnogih cvetlicah preprosto odrežete cvet in ga položite na gladino vode, da v njej plava, poleg njega pa daste v vodo še kakšno plavajočo svečko.

Kadar imate zgolj nekaj cvetlic in veliko vazo, prostor v vazi zapolnite s travami in drugimi rastlinami, ki delujejo kot polnilo.

Če želite ustvariti bogat šopek, prirežite cvetje tako, da je različnih dolžin. Najdaljše cvetlice postavite v sredino vaze, najkrajše pa k robu. Kadar ustvarjate šopek iz različnih rož, jih enakomerno razporedite tako, da jih dodajajte kot bi stale v kotih trikotnika.

Visoke cvetlice, ki so namenjene temu, da jih imamo v vazi samostojno (na primer strelicija ali cvet amarilisa), so videti najlepše v visoki preprosti vazi v obliki cilindra.

Če potrebujete manjšo vazo za zgolj en cvet, bodite domiselni – uporabite lahko tudi stare stekleničke parfumov, starinske stekleničke za zdravila ter prazne kozarčke za začimbe.

Podobni članki