marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Smučarski čevlji – brez neprijetnega vonja!

Pošlji prijatelju

vijoličen smučarski čeveljFotolia

Čevlji za smučanje in deskanje na snegu se hitro navzamejo neprijetnega vonja. To je posledica dejstva, da so med uporabo ves čas izpostavljeni veliki količini vlage (snegu), zaradi česar se v njih bakterije, glivice in plesni izjemno hitro množijo. Kako se lahko neprijetnemu vonju izognete? Tako da čevlje po uporabi osušite, jih znotraj in zunaj očistite ter jih pravilno hranite tudi izven sezone.

Čiščenje in »pranje pancarjev«

Smučarskim čevljem najprej odstranite notranji del iz trde lupine (razen pri mehkih čevljih za »freestyle« deskanje, kjer to ni mogoče in boste morali oprati kar cel čevelj). Mehak notranji del popolnoma osušite poleg radiatorja, kajti že topel zrak bo uničil kar dosti bakterij. Čevlje dobro osušite po uporabi vsak dan!

Za pranje napolnite kad, večje vedro ali kuhinjski umivalnik s toplo vodo, dodajte 250 ml belega kisa in malo detergenta za pomivanje posode. Premešajte in namočite notranji del čevlja (oziroma celega, če gre za mehak čevelj). Če je vonj močan, naj se namakajo do 30 minut, da bo kis uničil bakterije.

Med tem, ko se notranji del čevlja namaka, očistite zunanjo plastično lupino. Zunaj in znotraj jo obrišite s krpo, namočeno v vodo z detergentom za pomivanje posode (da se znebite mastnega občutka, ki ga pušča umetni sneg). Če je potrebno, z zobno ščetko zdrgnite zaponke. Izperite s pomočjo krpe, namočene v čisto vodo in obrišite.

Notranji del vzemite iz umivalnika in večkrat sperite v čisti vodi, da odstranite detergent. Vonj kisa lahko ostane, vendar bo kasneje med sušenjem izginil. Notranji del stisnite z rokami, da gre iz njega čim več vode, vendar ga nikar ne ožemajte tako, da ga zvijate. Položite ga na dobro vpojno brisačo, mu po potrebi nekoliko popravite obliko in pustite, da se na zraku (lahko poleg radiatorja, ne pa na njem) popolnoma osuši.

Odpravljanje neprijetnega vonja

Ko čevlje dobro operete, vonja ne bo več, ali pa bo vsaj precej manj močan. Če se ga niste znebili, uporabite osvežilec čevljev v pršilu, ki lahko vsebuje tudi sredstvo proti bakterijam. Ponovno pustite, da se čevelj osuši.

Kadar osvežilca nimate pri roki, si lahko pomagate tudi na »staromoden« način, ki je tudi precej bolj naraven. Staro nogavico napolnite s sodo bikarbono in/ali kavnimi zrni ali celo z aktivnim ogljem (iz lekarne ali oddelka akvaristike v trgovini za hišne ljubljenčke), jo zavežite ter jo preko noči vstavite v čevelj. Tako soda bikarbona kot kava in aktivno oglje namreč hitro vsrkajo vonjave. (Z zrni kave si med enim in drugim vonjanjem pomagajo celo ocenjevalci parfumov.) In če niti tega nimate, čevlja preko noči natlačite s časopisnim papirjem – tudi ta nekoliko pomaga v boju proti vlagi in neprijetnemu vonju.

Kadar ste bili na enotedenskem smučanju in veste, da vsaj nekaj dni ne boste šli ponovno na sneg, lahko preizkusite še eno metodo: notranji del čevlja zamrznite. V čevelj dajte sodo bikarbono, ga zaprite v vrečko in dajte za dan ali dva v skrinjo, pa bodo bakterije hitro dočakale konec.

Kako hraniti smučarske čevlje?

Čevlje dobro očistite in operite, popolnoma osušite, nato pa jih hranite v suhem prostoru, kjer vlaga ne bo povzročala množenja »nesnage«. Najbolje, da so v vreči za »pancarje«, da se na njih ne nabira prah. Preden jih shranite, zaponke zapnite – tako bodo ob pričetku naslednje sezone imeli čevlji še vedno cilindrično obliko, ki jo noga potrebuje za dobro oporo, pa tudi z zapenjanjem zaponk ne bo težav.